Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med hjälp av modern teknik ska FBI-agent undersöka om Anne Frank blev angiven

Det har gått mer än 70 år sedan nazisterna skickade Anne Frank och hennes familj till koncentrationslägret Bergen-Belsen.

Det hindrar inte den pensionerade FBI-agenten Vincent Pancoke från att försöka ta reda på om familjen Frank blev angiven eller om deras gömställe på vinden i Amsterdam upptäcktes under en rutinmässig kontroll.

De flesta som skulle ha kunnat vittna är redan döda. Men Pankoke, som har ett 20-tal medarbetare till sin hjälp, tänker köra alla tillgängliga data om Amsterdams angivare och kollaboratörer i en modern databas för att skapa sig en ny bild, skriver Reuters.

Bland annat har han tillgång till en ny lista över nazisternas kollaboratörer som hittats i USA:s nationella arkiv.

Nazisterna hittade Anne Frank 4 augusti 1944. Då hade hon och hennes familj levt under jord i två år. En av familjens hjälpare förvarade dagboken som sedan gavs ut av hennes far, Otto Frank, familjens ende överlevande.