Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med kärlek till gamla, kärnfriska fönster

Alla har tagit med sig fönster med avskavd färg, rostiga hörnjärn och murkna trädelar. De skrapar ömt och hittar finaste kärnvirke och geunint snickeriarbete.renovering. Det är kurs hos Nätverket för byggnadsvård i Västmanland. Byggnadsvårdaren Åsa Lindberg handleder en grupp djupt fokuserade deltagare i fönsterrenovering. Alla står lutade över gamla fönsterbågar.

Vi befinner oss i en lokal i Hallstahammar, där inredningssnickaren Daniel Brandt har sitt snickeri. Här får man inte bara lära sig av Åsa hur man kittar om och målar, Daniel visar också hur man byter ut murkna delar.

Ärligt talat, när vi förstår hur en del av de renoverade fönstren har sett ut från början så måste vi medge vad vi själva skulle ha gjort utan att blinka: hivat dem i en container på återbruket.

Men det är just den sortens beteende som är helt galet, tycker förstås samtliga på den här kursen. Man ska vara rädd om gamla fönster.

– Gamla fönsterbågar är tillverkade av kvalitets- virke. Fönstersnickare förr valde noggrant ut de träd de gjorde fönsterbågar av. Det är svårt att hitta nya fönsterbågar i dag som har den kvaliten som gamla bågar har, säger Åsa Lindberg.

Hon är en besjälad byggnadsvårdare som tidigare drev Byggnadsvårdsbutiken på Vallby friluftsmuseum i Västerås. Numera arrangerar hon kurser och skriver artiklar om byggnadsvård med målet att få oss att bättre vårda det gamla byggnadsarvet.

Ingrid Lindholm, en av kursdeltagarna, arbetar med några gamla fönsterbågar från Gillberga prästgård i Eskilstuna. Liksom de flesta andra har hon plockat ut glasen, numrerat dem och markerat noggrant exakt var och åt vilket håll de satt i den spröjsade fönster-bågen. Det är inte säkert att rutorna passar någon annanstans än just där de en gång suttit.

Ingrid har skruvat bort hörnjärnen, slipat bort rosten, fyllt dem med kitt, järnmönjat och satt fast dem igen på det noggrant rengjorda träet. Kittfalserna är också noggrant skrapade från gammalt kitt. Där lägger hon senare en ny kittbädd.

Marielle Perup arbetar med ett stort innanfönster. Många minns de gamla innanfönstren, fönster- vadden och klisterremsorna som skulle isolera.

– Det är faktiskt flera än man tror som använder fönstervadd och remsor även numera, säger Åsa Lindberg.

– Har man turen att ha innanfönster kvar ska man vara klar över att de fönstren går mycket bra ihop med modernt energispar- tänkande. Man brukar ju säga att gamla fönster förlorar mycket värme, men det stora avståndet mellan inner- och ytterfönster gör att det isolerar mycket bra.

Daniel Brandt, har hjälpt deltagarna att byta murkna delar i fönsterbågarna. Oftast är det bottenstycket i fönsterbågen som måste bytas ut, helt eller delvis. Men även för en byggnadsvårdare som Brandt – också med i Nätverket för byggnadsvård – finns det gränser för hur dåliga fönsterbågar som ska lagas.

– Man måste göra en bedömning. Ibland, när virket är alltför dåligt, måste man inse att man får tillverka helt nya fönsterbågar efter gammalt utseende.

Nätverket för byggnadsvård...

... i Västmanland är en ekonomisk förening som bildades 1995.

En rad företag, museer och myndigheter är knutna till nätverket som vill främja byggnadsvårdande verksamhet.

Nätverket anordnar kurser, som den här i fönsterrenovering, föreläsningar och vill fungera som rådgivare och bollplank för privatpersoner och andra som är intresserade av byggnadsvård.

http://www.byggnadsvardvastmanland.se/