Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med plats för gatans ungar (och några till)

På utsidan ser huset ut som många andra på Önsta-Gryta.
Men insidan har fått en rejäl ansiktslyftning och förvandlats till en dröm för både vuxna och barn.

Kanske framför allt för barnen, de egna femåriga tvillingarna Anton och Rasmus men också för de barn som Maria tar emot i familjedaghemmet hon driver i bostaden. Men kvarterets barn är också gärna hemma hos familjen Aldén och leker.

– Det är ett suveränt område, här finns hur många barn som helst, och alla leker med alla, berättar Maria.

Flyttlasset gick till huset på Bohusvägen för tre och ett halvt år sedan. Då bestod villan av nio (!) små rum och ovanvåningen, som då kallades inredningsbar vind, var just en vind.

Maria och hennes man Markus såg möjligheterna. Under några månader renoverade de huset. De slog ut väggar och bytte golv, tapetserade och inredde övervåningen. Nu är boytan 180 kvadrat. Övervåningen har blivit barnens speciella revir.

– Det är skönt att ha barnens saker samlade på ett ställe.

Det stora lekrummet möter ovanför trappen. Där finns bord och stolar och leksakerna prydligt uppställda i hyllor. Mot trappan har Maria och Markus konstruerat en ”klättervägg” som barnen ofta klättrar på. Eftersom den är gjord av metallrör så släpper den in ljuset från fönstren bakom trappen.

Vid den ena husgaveln har Anton och Rasmus sina egna rum. Vid den andra gaveln finns ett stort tv-rum med en soffa. I tv-rummet finns också en spegelgarderob vid snedtaket. Där inne, bakom kläderna, har barnen en koja där det till och med finns belysning.

– Nu är vi oftast ute och leker. Men när vi är inne är vi på ovanvåningen. Och om barnen vill vara på nedervåningen har de lärt sig att ta med leksakerna upp igen.

Nedervåningen har fått stora all-ytor efter att flera väggar, till de rum som inte behövdes, har tagits bort.

Hallen är stor och luftig. Mitt i taket hänger en boxboll som inte enbart är dekoration. Markus tränar där ibland och även barnen.

– De tar fram varsin pall så att de når upp. De har egna boxhandskar och tycker det är jättekul.

Där finns ett jättelikt fotografi av Eiffeltornet som Maria fastnade för direkt när hon såg det på Ikea.

– Jag valde tapeter som passade bilden. Det blev två olika nyanser av grått, för att få lite variation på väggarna. Dessutom älskar jag grått.

Köket har fördubblats i yta mot ursprunget. Ett överflödigt sovrum intill offrades glatt och nu rymmer köket mängder av förvaring, en köksö och en stor matgrupp. Det är här de vuxna umgås när det är fest.

– Tidigare hade vi en matsalsgrupp i vardagsrummet. Men när barnen hade ätit färdigt ville de titta på tv och då vill vi vuxna inte sitta intill tv:n och äta.

Maria och Markus stortrivs i huset som det ser ut nu. Några mindre jobb står dock på Marias att-göra-lista.

– Jag ska fräscha upp barnens sovrum. Det ska bli lite dinosaurier på väggarna.

Eftersom Maria är så intresserad av inredning vill hon gärna göra en del förändringar ibland.

– Det sägs att man brukar vilja ändra i sitt hem efter fyra år. Och det stämmer nog. Nu kan man ju inte byta ut till exempel kök efter en sådan kort tid, men man kan ju möblera om.

På Markus att-göra-lista står att omvandla trädgårdboden till en bastu.

– Han vill så gärna ha en bastu, men vi får inte plats inne i huset, så det här blir en jättebra lösning, säger Maria.