Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medborgerlig samling: Tekniken är ingen hjälp för den som utsätts för åsiktsförtryck

Folk tiger av rädsla för konsekvenserna

På VLT Debatt angriper Christian Schremser (CS) vår artikel om åsiktsklimatet i Sverige. Antagligen lever man i en ganska bekväm och tät bubbla om den polariserade debatten i vårt land passerat omärkt förbi. Gott så, men för väldigt många är det kvävande åsiktsklimatet högst verkligt och har allvarliga konsekvenser, både socialt och ekonomiskt.

CS pekar på de möjligheter som i dag finns via internet och sociala medier. Det känner vi som är aktiva i alla sådana kanaler naturligtvis till. Artikeln handlade inte heller om oss som parti, utan om alla människor som drabbas ute i samhället varje dag. Halmgubben får därmed stå för CS själv.

Problemet är inte den tekniska möjligheten att yttra olika åsikter. Att sitta på sin kammare och blogga och ha ingående diskussioner med såväl högt uppsatta politiker som näringslivsföreträdare är inte alls svårt idag. Det stärker även deras varumärken.

Istället handlar det idag om att folk inte vågar yttra sina åsikter av rädsla för konsekvenserna. I synnerhet när man uppnått något som kan uppfattas som en ansvarsposition. Att människor förlorar jobb och uppdrag såg vi ytterligare ett konkret exempel på häromdagen, när den tidigare SVT-medarbetaren Joakim Lamotte avbokades från att föreläsa i Gislaved efter påstådd rasism.

Att kommunen på egen hand granskade och kom fram till att Lamotte inte alls var rasistisk, utan tvärtom en mycket uppskattad föreläsare, spelade ingen roll. Det var diskussionen och kritiken de ville slippa och därför avbokade honom, med följd att han nu beslutat sig för att helt sluta föreläsa.

Gymnasieeleverna får alltså inte höra en föreläsning som skulle kunna ge viktig kunskap. Det är en åsiktskorridor som stryper diskussionsklimatet.

För de politiska partierna borde denna fråga ligga högt på dagordningen. Men i Sverige har de etablerade partierna lämnat walkover i debatten.

De hukar, antingen av feghet eller av opportunism, eftersom de själva tror sig gynnas av att kritiska röster hålls tillbaka. Var är den ansvariga kommunpolitiker i Gislaved som kritiserar skolans skamlösa beteende gentemot Lamotte?

Var är den partiledare som tar kommunpolitikerna i örat och säger att deras uppgift är att värna demokratin och åsiktsutbytet mellan medborgarna i vårt land? Nej, de är alla tysta som möss och ägnar sig hellre åt internt sandlådebråk om vem som får prata med vem.

Detta är ett av skälen till att Medborgerlig Samling behövs. Vi kommer att ge nytt syre till svensk politik. Vi värnar demokratin och ser när människor trycks ner och behandlas illa. Att värna ett öppet åsiktsklimat är viktigare än någonsin i Sverige.

Josefin Utas

Fredrik Lidby

Partistyrelsen Medborgerlig Samling

Läs också: Medborgerlig samling: Utan åsiktsbrottslingar stannar Sverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel