Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medborgerlig samling: Utan åsiktsbrottslingar stannar Sverige

Bekämpa Sveriges tystnadskultur

En av de viktigaste komponenterna i en demokrati är att få framföra sina tankar och åsikter fritt och öppet. Tyvärr är detta inte längre självklart i Sverige. Kraven på att tänka rätt för att inte drabbas av negativa konsekvenser, ökar.

Många upplever att diskussionsklimatet i samhället har hårdnat de senaste åren. Exakta ordval anses viktigare än innehållet och vad man vill uppnå. Ryktesspridning och angiveri har blivit standard.

Åsiktspoliser på sociala medier håller regelrätta förhör om vad personer tycker i någon fråga eller vem de haft kontakt med i olika sammanhang. Brottspåföljder utdöms i form av uthängning, social utstötning, uppsägning av kontakter, kanske får man svårt att få jobb eller tvingas lämna det befintliga. Krossade människor blir resultatet och ängsligheten breder ut sig.

Det här påverkar inte bara de enskilda individerna, utan hela samhället. När människor inte vågar diskutera öppet stryps möjligheterna till utbyte av idéer och tankar, det som ger nya perspektiv och intellektuell utveckling. Nytänkandet stannar när den första reflexen är att undvika straff. Inom organisationer eller företag beskriver man detta som tystnadskultur.

Kraven på likriktning frodas också där det borde vara precis motsatsen - inom de befintliga politiska partierna. Där råder toppstyrning och rättning i ledet krävs av den som vill vara med och påverka eller bli upptagen på vallistor.

Tystnad och lydnad premieras framför nyfikenhet och att tänka självständigt. De som ändå försöker utmana detta får betala ett högt pris.

Finn Bengtsson (M) är en av dem som kämpat för sin åsikt, men blivit utfrusen av sitt eget parti. Han är tyvärr långt ifrån ensam och det fungerar precis likadant på vänstersidan.

Den här åsiktsstyrningen är samhällsskadlig. För att få fram ett enda riktigt bra förslag som kan genomföras behöver kanske hundratals förslag prövas, diskuteras, granskas och bedömas. Då behövs också tusentals åsikter, tankar och mycket kunskap.

Demokratin med dess åsikts- och yttrandefrihet och de politiska partierna finns till för att denna process ska fungera i praktiken. Ett samhälle där människor inte längre vågar samtala och bryta åsikter mot varandra blir inte bara livlöst och ointressant - det stagnerar.

Utvecklingen har skavt hos många medborgare runt om i landet. Så här ska det inte behöva vara. Det måste göras skillnad på sak och person. Personer är inte sina åsikter – de har åsikter. Människor ska kunna utrycka sig utan att vara rädda för konsekvenserna.

Medborgerlig Samling (MED) är ett nytt parti som vill bryta åsiktsförtrycket. Med stöd av varandra tänker vi prata öppet och ärligt om det som är viktigt, utan hänsyn till om våra meningsmotståndare kommer att klistra på oss etiketter eller nedsättande epitet.

Vi uppmuntrar nya idéer. Vi kommer att lyfta på alla stenar och vi tänker ifrågasätta heliga kor.

Vi blåser nytt liv i det som ska vara folkets demokrati. Så kan vi åstadkomma de förändringar som behövs i Sverige, både i diskussionsklimatet och i politiken.

Josefin Utas

Fredrik Lidby

partistyrelsen för Medborgerlig Samling

Läs också: Alliansen måste vara beredd att ta makten med stöd av SD

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel