Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medeltida fynd i centrala Västerås

Arkeolog på plats: "Unikt fynd"

Just nu pågår en omgörning av Norra Källgatan till en torgyta. Man har bland annat grävt upp gatan för att lägga ner nya värmeledningar. I korsningen vid Bondegatan har arkeologen Jonas Ros hittat ett fynd, en brunn från 1200-talet. Väggarna i brunnen är gjorda av flätade trädgrenar.

- Brunnar är inte så vanligt att man hittar. I stadsmiljö hittar man ofta delar av bebyggelse, säger Jonas Ros.

En bit bort har man bland annat hittat fem tomtgränser. Huruvida de som bodde där delade på brunnen eller om de hade varsin går inte att veta.

- På medeltiden var ofta vattnet i brunnar av dålig kvalite. Man drack mycket svagdricka och öl. Och när man gjorde dem kokade man vattnet, berättar Jonas Ros.

Han har även gjort några vardagliga fynd i brunnen, en brynsten av skiffer, en bit av ett koben och en lädersula, ungefär i storlek 38.

Det avsågade kobenet tyder på att en kamm-makare varit i närheten. Koben var råmaterial när man gjorde kammar på medeltiden.

Några meter från medeltidsbrunnen har han hittat en annan lite nyare brunn, som han gissar togs ur bruk någon gång på 1600- eller 1700-talet.

- Jag vet inte varifrån Norra Källgatan har fått sitt namn. Men det kan ju ha gått en vattenåder här, säger Jonas Ros.

När han har nått botten av medeltidsbrunnen och dokumenterat den ska den täckas över med jord och grus, sedan dras ledningar ovanför och så småningom ny asfalt. En bit historia begravs på nytt. Men kunskapen behålls.