Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medeltida fynd i Västmanland – arkeologerna berättar

Kanske har du funderat på vad som hittades under jord när Källgatan i Västerås byggdes om? Eller vad undersökningen från Nya Lapphyttan i Norberg visade? Just dessa frågor kan du få svar på nästa lördag, den 21 oktober, på temadagen Arkeologi i Västmanland.

Kanske minns du VLT:s artikel: Källgatan sjunker – måste byggas om från maj 2015? Tänkte du någon gång "jag undrar vad som gömmer sig under stenplattorna?". Lördagen den 21 oktober kommer arkeologerna att berätta om just det – fynden under plattorna på Källgatan, samt om andra fynd i Västmanland.

– Temadagen är en möjlighet att få höra arkeologerna själva berätta om de nya resultaten från undersökningar och forskning. Föreläsningarna tar upp olika ämnen som järnframställning i Norberg, källare i Arboga, det medeltida Västerås och senaste nytt om Anundshögsområdet, säger Ulla Bergquist på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Veronica Dahlberg på Västmanlands läns museum berättar att man i år valt att släppa för biljetter.

– Intresset för den här temadagen har tidigare år varit väldigt stort, och vi vill fortsätta med fri entré. Därför har vi den här gången valt att släppa kostnadsfria biljetter för de som vill vara säkra på att få en plats, säger Veronica Dahlberg på Västmanlands läns museum i ett inlägg på facebook. Men det går bra att komma samma dag för att se om det finns platser kvar.

Läs mer: Följ med in i det okända stenhuset

Punkter under dagen blir:

►Järnet i Västmanland – forskning vid Nya Lapphyttan i Norberg.

►Källare i Arboga om medeltida källare i Arboga i allmänhet och källaren i kvarteret Lyran i synnerhet.

►Arkeologi i Källgatan i Västerås. Att kombinera arkeologi med ombyggnaden av Källgatan var ingen enkel sak.

►Medeltida stenhus vid domkyrkan. Västerås stift bygger ett nytt hus vid domkyrkan. Där undersöktestvå medeltida stenhus som byggdes på 1300-talet.

►Arkeologi i Skolgatan i Västerås. Vid ledningsgrävning i Skolgatan framkom bland annat äldregatubeläggningar och ett stenhus.

►Anundshög – senaste nytt från årets undersökning. Om tingsstugan vid Anundshög och en märklig stenpackning.

För våra Plus-kunder:

Stenåldersfynd i Bjurhovda