Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medeltida hus hittat i centrum

När Västerås stift skulle bygga ut sitt kanslihus snubblade man över ett tidigare okänt stenhus från medeltiden.

Sedan några veckor har en utgrävning pågått bredvid Västerås stiftkansli, i närheten av domkyrkan i Västerås. I samband med att kanslihuset skulle byggas ut – ett projekt som beräknas vara klart i slutet av nästa år, hittade man grunden till ett stenhus.

Se också: Följ med in i det okända stenhuset

Huset ska tillhöra en kyrkoanställd, kanik Finns Jönnson, vars hus finns omnämnt redan 1429. Där ska också mynt från drottning Kristinas tid (1626-1689) ha hittats.

– Det handlar främst om kanik Finns Jönssons hus från 1440-talet – en byggnad som kan kopplas till flera spännande historiska personer. Vi vet också att det finns ytterligare en byggnad som ligger längre ned mot Svartån. Även den ska undersökas, säger Jonas Ros, som är arkeolog vid utgrävningen.

– Det som är häftigt med huset är att man ser trappan. Man kan verkligen gå i trappan som folk gick på 1400-talet. Man vet inte riktigt vad trappdelen har varit till för. Det man vet är från källor att det var en kanik som bodde här på 1400-talet, säger Ann Löfqvist, pressekreterare Västerås stift.

Läs mer: 1973 fann man fängelset under Proban.

Nu förväntas utgrävningarna pågå under hela hösten. Redan på lördag kan allmänheten komma på visning av utgrävningsområdet. Klockan 15-15.30 visar arkeologen Jonas Ros utgrävningen. Därefter kommer det att också gå att beundra på avstånd.

– Under kulturnatten kommer vi att visa upp ruinen med färgade lampor, säger Ann Löfqvist.

Läs mer: Det här hittade man under stadshuset