Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mediet Terry Evans bor i minnenas hus: "Huset är en spegling av oss"

Hur bor ett medium? Följ med hem till Terry Evans och hans fru Astrid Hagelskog Evans i Fanthyttan utanför Lindesberg. Deras hem är en spegling av vilka de är, säger Terry.

Terry och Astrid väntar på oss på gården när vi svänger upp till deras stora hus i Fanthyttan, norr om Lindesberg. Det ligger närmaste granne med den egna kursgården i den gamla skolan i Fanthyttan. Både Terry och Astrid arbetar på kursgården.

I uthuset går hönorna och tuppen i en inhägnad. Astrid gillar nämligen djur och Terry säger att hon kan "läsa djuren". När hon pratar om hönsen förstår man att de inte bara är hönor, vilka som helst. De har namn och sina speciella personligheter.

Vi får en guidad tur i deras hem och Terry pekar på många av möblerna och sakerna, berättar deras historia. I ett rum står det antika bordet som en bekant skulle hugga upp och i ett annat rum står den gamla golvklockan som han och Astrid hittade på loppis.

Terry berättar att han har ett förflutet i byggbranschen, en fördel när man har ett gammalt hus. I London drev han en gång i tiden en byggfirma, precis som resten av släkten. Det var innan han bytte inriktning och ägnade sig åt att vara medium.

Vi tittar in i matsalen där det finns ett stort matbord med plats för många. I takkronan hänger bjällror och änglar, en del gåvor från vänner och bekanta.

Som Terry beskriver det, har många av sakerna och möblerna liksom hittat sin plats i deras hem, lite av sig själva. Nästan varje sak och möbel är laddad av minnen.

- Vårt hem är ett levande museum, säger Terry lite skämtsamt.

Och så tillägger han att hans och Astrids hem är en spegling av vilka de verkligen är.

Ett påtagligt inslag i deras hem är buddhistiska och österländska figurer och tavlor. Terry har studerat mycket i bland annat Kina och säger att han gillar det buddhistiska sättet att se på saker och ting.

- Det finns en högre makt. De olika religionerna är bara olika uttryck för samma sak, säger han.

Och plötsligt påminns vi om att vi pratar med ett rikskänt medium. Terry börjar prata till oss i väldigt personliga ordalag. Han säger saker som han rimligen inte kan känna till och där någonstans går reportaget överstyr för en stund.

Terry ler medan jag skakar inombords och försöker återfå fokus. Fotograf Håkan känner samma sak.

- Jag har alltid sett och känt saker som anses som övernaturliga. Men när jag inte kopplar på den sidan av mig är jag som vem som helst, säger Terry vänligt på sin mjuka engelska.

Att Terry är en kändis vill han inte alls hålla med om.

- Fame is an illusion. (Berömdhet är en illusion), säger han och vill inte riktigt kännas vid att han är känd trots att man kan se honom i tv och läsa hans råd i en kvällstidningsbilaga.

Så pekar Terry ut genom ett fönster och säger att han tycker att det är fantastiskt att kunna se naturen åt alla fönster från sitt hus. För en kille som vuxit upp i London är det fortfarande lika fint, varje gång han tittar ut över den omgivande landsbygden och Bergslagsskogarna.

- När jag växte upp målade jag mycket och jag målade alltid natur och skog. Det är först sedan jag flyttat till Sverige som jag förstått att målade den skandinaviska naturen, trots att jag aldrig sett den, säger han.

Redan innan han egentligen visste det, längtade han alltså till en plats som Fanthyttan. Fast det dröjde till 2005 innan han flyttade dit.

Terry pratade om andar på vår rundtur så jag undrar såklart om han har några andar i sitt hus. Han skrattar lite och så säger han:

- Det finns andar överallt. Just i vårt hus finns en kvinna, hon trivs med att gå runt här.

FAKTA

Terry Evans driver kursgård i Fanthyttan och håller kurser i bland annat medialitet.

Han är känd från tv-program som Det okända. Han har också en frågesida i Aftonbladets söndagsbilaga kring övernaturliga ting.

Läs mer om Terry Evans på creativexperiences.se

Mer läsning: Följ med hem till Susanne och Claes Åkeson i Kumla här:

För plus-kunder och prenumeranter: Döstädning – något att leva för: "När du ger bort, kastar eller återvinner föremål får du en inre frid"

Läs även: Här kluckar det under köksgolvet – de bor året runt i sin sjöbod: "Folk blir helt tagna"