Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medlemmarnas kyrkoavgift ger en kyrka öppen för alla

Antalet medlemmar i Svenska kyrkan sjunker. Det beror bland annat på att människor känner allt mindre samhörighet med kyrkan. En annan faktor är uppfattningen att kvinnoprästmotståndet inom Svenska kyrkan är mycket större än vad det är. Motståndet mot kvinnliga präster är inget stort problem och det är tråkigt om detta får människor att lämna oss. Antalet kvinnliga präster ökar och likaså kvinnor på ledande poster inom kyrkan. Detta borgar för att Svenska kyrkan även i framtiden kommer att vara jämställd.

Kyrkoavgiften, pengarna, bidrar också till att medlemsantalet sjunker. I dagarna dimper deklarationsblanketterna och de preliminära skattebeskeden ner i våra postlådor. Återigen påminns vi om hur mycket vi betalade i kyrkoavgift förra året.

Massmedia drar varje höst sitt strå till stacken genom att uppmana människor att lämna Svenska kyrkan i syfte att spara pengar. Och Aftonbladets massiva kampanj i oktober förra året gav resultat. För att underlätta ytterligare hade tidningen med en utträdestalong som det bara var att fylla i och skicka in. Räkneexemplet som visade hur många tusenlappar som sparades genom ett utträde talade också sitt tydliga språk.

Vad Aftonbladet och annan massmedia inte tänkte på var konsekvenserna av utträdet. Både för den enskilde individen och för Svenska kyrkan

Drygt två månader efter Aftonbladets kampanj inträffade tsunami-katastrofen i Asien. Inom loppet av några minuter slogs hundratusentals liv i spillror. Även här i Sverige hamnade många, många människor i förlamande sorg.

Medan myndigheterna funderade över vem som skulle skicka hjälpen, hade Svenska kyrkan redan personal på plats i de katastrofdrabbade områdena, vilket var en självklarhet för oss. Lika självklart var det att öppna våra kyrkor här hemma och se till att det fanns präster och diakoner för att ge hjälp och stöd.

Helt plötsligt fylldes kyrkorna av både sörjande och andra som ville få tröst och visa respekt för de omkomna och saknade. Många kom till kyrkan när det inte fanns någon annan som kunde ge svar på deras frågor.

Vi står inte i dörren och frågar om de som kommer till kyrkan är medlemmar eller inte. Det är självklart för oss att ställa upp för varje människa i kris. Det bottnar i vår övertygelse att alla människor har ett lika värde och ska få hjälp och stöd när de behöver det. Men det är våra medlemmar som gör detta möjligt genom sin kyrkoavgift. Solidariskt betalar de för att vi ska kunna ha en folkkyrka öppen för alla.

Och kyrkorummet ska vara öppet, inte bara när det är kris i tillvaron utan också när glädjen står högt i tak. Även om de flesta av våra medlemmar sällan besöker Svenska kyrkan, väljer de ändå att göra det vid livets viktigaste händelser. Dop, konfirmation, vigsel och begravning är tillfällen då man samlas i kyrkan och vi ser det som ett privilegium att få vara med och dela detta. Det visar också att kyrkan som traditionsbärare långt ifrån har spelat ut sin roll i dagens samhälle.

Trots allt tillhör cirka sju miljoner av landets invånare Svenska kyrkan. Alla dessa har inte en uttalad tro på Gud men väljer ändå att stanna kvar. Vi står för värderingar som många delar, till exempel vår övertygelse att alla människor har rätt till ett värdigt liv. Därför går en stor del av vårt arbete ut på att hjälpa utsatta människor både här i Västerås, i Sverige och i övriga världen. Många av våra medlemmar tycker att det är viktigt och vill vara med att möjliggöra detta.

Men frågan är hur vi vill att Svenska kyrkan ska se ut och fungera i framtiden. Vi är i dag en organisation som är helt beroende av kyrkoavgiften och pengar som människor skänker i samband med olika insamlingar. Kyrkoavgiften, som i Västerås är cirka en procent, gör det möjligt för oss att erbjuda våra medlemmar en mängd olika aktiviteter för alla åldrar och skeden i livet. Men den gör det också möjligt för oss att hjälpa utsatta och ensamma människor och att finnas till hands – dygnet runt - när sorgen och krisen kommer.

Svenska kyrkan har en viktig roll att spela, även i morgondagens samhälle, genom att vara en kyrka öppen för alla.

Margarethe Isberg

Karin Andersson Lundkvist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel