Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Melkerhuset – med skrapa i New York som förebild

 
Nostalgi - Arosiana
Visa alla artiklar

Melkerhuset byggdes mellan åren 1957 och 1960, och hade kontorsskrapan Lever House i New York city som förebild. Läs hela serien om Västerås från ovan!

När Melkerhuset planerades så var Aseas huvudkrav ett hus med största möjliga flexibilitet. Det möjliggjordes av arkitekten Sven Ahlbom genom att kombinationsmöjligheten ifråga om varje vånings inredning skulle bli maximal, med bland annat flyttbara väggblock som gjorde omflyttningar inom husets ramar möjligt.

Det är därför som glasytorna är så dominerande på fasaden: Inga fasadpartier skulle kunna hindra större kontorsytor att göras om till mind-re arbetsrum med bibehållen utsikt för alla rum.

I dag ägs fastigheten av London Regional som tog över fastigheten 2002 av ABB.

Ett 100-tal hyresgäster finns i dag i huset och de största är Nordea och Migrationsverket . Fastighetschef Krister Johansson säger att visionen är att göra markvåningen mer publik och mer innerstadsliknande, bland annat med restauranger.