Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mellan stockar och stenar – effektiv löpning i naturen

Små stigar och lummig skog. Westeros Trailrunning är öppet för vem som helst som är nyfiken på att lämna spåret och asfalten. ” Vi ses på olika ställen varje gång”, säger Sofie Åström.

Hon var nyinflyttad i Västerås och saknade löpningen i skogen. I augusti förra året snubblade hon över Westeros Trailrunning på Facebook.

– Jag hakade på då på en gång, berättar hon.

Sofie är egentligen inte någon träningsmänniska, att bara springa spåret är inget alternativ. Vardagsträning och friluftsliv är mer hennes grej.

– Jag tycker om att var ute i skogen och jag cyklar överallt, säger hon.

När hon började med trailrunning blev hon först förvånad. Efter att inte ha rört sig på flera månader gick det ändå förhållandevis bra. Åtta kilometer i skogen och tröttheten bara försvann.

– Det beror nog på att går lite långsammare, för man måste tänka var man sätter fötterna.

– Men det är härligt att inse att jag kan springa längre och ändå känna mig fräsch i kroppen.

Läs också: Vardagens sockerbomber – så undviker du dem

Är du trött efter ett pass?

– Det går att känna blodsmak i munnen, men man kan ta det lugnt också. Man känner att man har tränat i bålmuskelaturen efter allt parerande mellan stenar och rötter.

Vid vissa tillfällen delar motionärerna upp sig i olika grupper. Någon grupp tar det lite lugnare och springer saktare. Under dessa pass är Sofie med och leder.

– Ingen får ju bli lämnad kvar i skogen. Det är ett ansvar vi har och en del har aldrig varit i skogen tidigare.

Hur bör man klä sig?

– Man kommer hit med de kläder som man brukar ha på sig när man är ute och springer. Det går bra med vanliga springskor. Det är först när man börjar springa mer som man föredrar skor med mer grepp.

Gruppen kände inte varandra sedan tidigare. Och det dyker upp nästan en ny deltagare varje gång. Vilket uppskattas.

– Det är väldigt socialt, säger Sofie.

– Om man inte är rädd för att bli smutsig så rekommenderar jag varmt den här träningsformen.

Läs också: Rätt klädsel och ett glatt humör är det som behövs

Westeros Trailrunning är till för alla som vill vara med. Det var Martin Larsson och Rodde Vera som startade gruppen för ungefär två år sedan.

I en och en halv timme brukar de köra och de är ute en gång i veckan. Träningen är till för alla och ingen föranmälan innan behövs – bara att dyka upp.

– Ett par dagar innan kommer platsen upp på Facebook. Det man kan vara säker på är tiden och dagen, onsdagar klockan 18.30, säger Martin.

– Vi springer i alla väderlekar och alla årstider.

Läs också: Ändra din livsstil och må bättre