Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mellansverige är ett av Europas vargtätaste områden,

En acceptans för vargens närvaro behövs, särskilt i de områden där den är etablerad.

Annons

Anders Ekholm hänvisar den 9 februari till att antalet får i länet har ökat, hur mycket pengar som har använts för rovdjursavvisande åtgärder och ersättningar för uppkomna skador. Statistik, siffror och andra fakta är givetvis väldigt viktiga för att bra beslut ska kunna fattas. Dock måste man då ta hänsyn till hela statistiken. Här M:s första inlägg

Vad Anders Ekholm inte nämner är bland annat att den svenska vargstammen i senaste rovdjursinventeringen har vuxit och att antalet etablerade vargrevir i Västmanland har blivit fler under de senaste åren. Trenden för antalet vargangrepp mot tamboskap i landet är i ökande och antalet hundar som blivit dödade ligger på en fortsatt hög nivå. På vissa håll i landet har vargstammen blivit så stor, att älgjakten är hotad.

Vad Anders Ekholm glömmer är att en acceptans för vargens närvaro behövs, särskilt i de områden där den är etablerad. Det är svårt att bygga med hjälp av statistik.

Mellansverige är ett av Europas vargtätaste områden, samtidigt som vargtätheten i hela landet är låg. Den ojämna fördelningen av vargarna är själva grunden till att det är nödvändigt att få till stånd en långsiktigt hållbar förvaltning av vargstammen, i vilken socioekonomiska aspekter vägs.

Antalet vargar i områden med stor vargtäthet behöver minskas för att minska konflikter med mänskliga intressen och därför är det viktigt att beslut om skydds- och licensjakt ska kunna verkställas

År 2014 dödades 326 får, 54 skadades och 11 försvann på grund av vargangrepp. Totalt 42 hundar anfölls också av vargen. Dessutom var det flera andra djur som var utsatta för vargangrepp. Efter det har antalet vargar ytterligare ökat i Sverige.

Detta verkar inte beröra Anders Ekholm och tyvärr verkar det inte heller beröra vår nuvarande regering.

Statistik och ersättningar är en klen tröst för de lantbrukare, jägare och familjer som förlorar boskap och husdjur. Vi förstår deras oro för verksamhetens framtid och lider med dem i sorgen över förlorade djur. Att inte ta vargfrågan och dess påverkan på större allvar än vad Ekholm och regeringen gör är ett svek mot landsbygden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons