Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Men jobbskatteavdraget är också en frihetsreform.

Regeringen har sänkt skatternas och offentliga utgifternas andel på ett sätt få trodde vara möjligt.

Finansminister Anders Borg hade ett behagligt läge när han i går presenterade regeringens vårbudget. Tillväxten beräknas bli 4,6 procent i år och 3,8 procent nästa år. Det är siffror långt över vad vi är vana vid och väsentligt högre än i många andra EU-länder. Sysselsättningen spås öka med 2,5 procent i år och 1,4 procent nästa år. Regeringen förutspår att arbetslösheten faller flera år i rad och 2015 går under 5 procent. Finansminister Borg menar att med dagens sätt att räkna får vi gå tillbaka till 1950- och 60-talen för att hitta en så låg arbetslöshet utan obalanser i ekonomin.

Den höga tillväxten gör även att statens finanser förbättras kraftigt. Redan i år blir det ett litet överskott i den offentliga sektorn och 2014 har överskottet vuxit till 3,8 procent av BNP. Statsskulden krymper snabbt och väntas bli 17,4 procent 2014. Det kan jämföras med andra länder i EU, vilka liksom Japan och USA har statsskulder på uppemot eller över 100 procent av BNP och kraftiga budgetunderskott.

Det höga svenska skattetrycket har också minskat. Tidigare antogs det utopiskt att skatterna skulle hamna under 50 procent av BNP, dåvarande Folkpartiledaren Bengt Westerberg brukade hävda att det var rimligt att hälften av allt vi producerade togs in i skatt. Men nu beräknas de offentliga utgifternas andel av BNP falla till 45,9 procent 2015 och skatternas andel är redan nere på runt 45 procent av BNP.

Socialdemokraterna anser enligt den ekonomiska talespersonen Tommy Waidelich inte att det krävs kraftiga höjningar eller sänkningar av skatterna. De har, trots att skatterna har sänkts rejält, övertagit de borgerliga mittenpartiernas tidigare position om att dagens skattetryck är det bästa.

Anders Borg fortsätter att vara en försiktig general och värnar överskotten, trots krav på fler sänkta skatter eller kraftigare satsningar. Men skatter sänks. Det blir ytterligare ett jobbskatteavdrag, lägre skatter för pensionärerna, lägre skatt för utländska experter och lägre restaurangmoms.

Moderaterna lyfter ständigt fram att jobbskatteavdraget är ett sätt att göra det lockande att arbeta. Det stämmer, det blir mer pengar kvar och skillnaden i pengar mellan att arbeta och vara sjuk eller arbetslös ökar. Men avdraget är också en frihetsreform, som gör att den som vill kan arbeta mindre och behålla samma inkomstnivå.

Det ger också mer pengar i plånboken som kan spenderas efter eget huvud, i stället för riktade skattesänkningar som styr konsumtionen exempelvis till dem som går på krogen (restaurangmoms) eller vill ha hjälp hemma (Rut och Rot). Dagens nya Moderater, som betonar arbete mer än frihet, snarast döljer att jobbskatteavdraget ökar enskilda individers möjligheter att själva bestämma över tid och pengar.

I gårdagens riksdagsdebatt fick Social demokraterna fler frågor om sin politik än regeringspartierna. Tommy Waidelich var inte gnällig, utan gladde sig åt att det gick bra för Sverige, men ville ha bättre matchning på arbetsmarknaden. I övrigt var han sparsam med besked.

Det är bra att regeringen vill samla i ladorna under goda tider. Med en så hög tillväxt som de närmaste åren kan det vara riskabelt att ytterligare stimulera ekonomin. Men det kan även behövas några justeringar av bidrag, a-kasseersättningen har släpat efter i flera år.