Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mentorer ger Elias framtidstro igen

För två år sedan fick Elias Rydberg beskedet att han hade drabbats av gallgångscancer, en svår form av levercancer. Efter flera återfall, oro, operationer och cellgiftsbehandlingar börjar han se ett litet ljus i slutet av den mörka tunneln – med hjälp av mentorer.

Annons

Elias och hans fru Lotta hade precis flyttat tillbaka till Västerås från Norge när han drabbades av sin sjukdom. Han hade just börjat jobba som naprapat på Aros hälsoteam och hade fått tag i en lokal för att starta sin egen naprapatmottagning när han fick sin diagnos.

Efter cellgiftsbehandlingar och ett flertal operationer känner sig Elias Rydberg för tillfället pigg och kry, men han är inte friskförklarad.

Med stöd från den ideella organisationen Ung Cancer och företaget Esatto får Elias tillfälle att komma i gång och lämna den bubbla han har levt i de senaste två åren.

– Min framtid är oviss, men jag behöver stöttning för att kunna läka psykiskt och få ett försiktigt framtidsperspektiv, säger Elias.

Elias kommer tillsammans med sju andra unga vuxna cancerdrabbade att delta i Ung Cancers mentorskapsprogram.

– Det här blir ett sätt att komma vidare. Nu blir jag tilldelad tre mentorer som ska stötta och hjälpa mig under åtta månader.

Elias mentorer finns på digitalbyrån Esato i Stockholm. Mentorerna ska ge honom ett bredare stöd i form av livs- och arbetslivserfarenhet.

Nyligen träffade han dem. De förklarade då vad de gör, hur deras företag är uppbyggt och om ett upplägg för mentorskapsprogrammet.

– De verkade supertrevliga. De startade företaget för två år sedan och har i dag 27 anställda. Vi har lagt upp det så att jag ska träffa dem varannan vecka i åtta månader. De ska coacha och stötta mig och jag kan ringa dem när som helst, säger Elias.

Han har börjat tro på framtiden men planerar inte för mer än en–två månader i taget.

– Jag ser lite försiktigt på framtiden. Det är en månad sedan sista behandlingen.

Linnéa Rydberg, som är Elias syster, har tillsammans med Elias fru Lotta gjort vad hon har kunnat för att stötta Elias genom sjukdomstiden.

– Det har varit jättejobbigt. Jag har försökt stötta honom och varit med honom på sjuk- huset. Det är tufft att stå bredvid och inte kunna göra så mycket för honom, säger Linnéa.

Lotta har under sjukdoms-perioden skrivit en blogg som har varit ett stöd för henne, men även för Elias släkt, vänner och övriga som har kunnat följa deras tuffa resa. Här kommer hon att skriva om vad Elias är med om i mentorsprogrammet.

Under de knappt åtta månader som projektet pågår kommer Elias att få psykologiskt stöd och delta i en rehabiliteringsresa till Sydafrika.

Lottas och Elias blogg: www.showlife.nu.