Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer icracing i Västerås

Publiksuccé i vintras.
Nu blir det isracing i ABB Arena igen.
– Förarna var ruggigt nöjda så vi satsar på en supervecka, säger Hammarby Speedways ordförande, Tommy Cederlund.

I slutet av mars arrangerades fyrnationslandskampen i Västerås.

Det var den första landskampen någonsin inomhus, och de bästa förarna var på plats inklusive 62-årige legendaren Per-Olof ”Posa” Serenius, Nästan 5000 åskådare kom för att se tävlingen.

– Jag hade aldrig sett isracing live, det var väldigt häftigt med fartkänslan som blir större inomhus. Har du varvtider på runt 40 sekunder går det undan och det lockar så klart åskådare, säger Tommy Cederlund i arrangerande Hammarby Speedway.

Han var alltså djupt imponerad och därför satsar Bajen i Västerås igen. I månadsskiftet mars/april nästa år genomförs tre stora tävlingar i ABB Arena.

Det börjar med en internationell gala där de bästa förarna från bland annat Sverige, Ryssland, Tjeckien och Österrike är inbjudna för att köra om en mindre summa prispengar.

Vilka som kommer är ännu inte klart, men Cederlund räknar med ett bra startfält.

– Alla vill köra på bra is, så de kommer nog. I den här sporten handlar det inte om att köra för pengar, de här grabbarna kör för att de älskar sin sport och det är jäkligt befriande, säger han.

Hammarby kör dagen efter en match i elitserien med sitt nybildade isracinglag. Bajen har ännu inga förare i teamet men det är på gång, enligt Cederlund.

Men finns det något intresse för Hammarby i Västerås tror du?

– Det blir väl som en hemmamatch borta kan man säga. Men jag tror på det här, både speedway och isracing måste följa med och bli mer moderna sporter och det här ett sätt.

Tävlingsveckan avslutas sedan med SM-finalen där runt 20 förare kommer att köra om guldet. Regerande svensk mästare är Stefan Svensson, som också deltog i landskampen i våras.

Posa Serenius är säkert också med och slåss om SM-tecknet, han har för övrigt 20 redan SM-guld.

Tidigare har SM-finalen avgjorts på Studenternas i Uppsala med Funbo MS som arrangör.

– De är väl inte så nöjda att vi blåste dem på arrangemanget, men vi kan ju garanterna perfekt is. Som jag ser det blir det en tung avslutning på säsongen, avslutar Cederlund som hoppas att de tre tävlingsdagarna kan locka runt 15 000 åskådare.