Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Metallarnas verkstad blir skola för byggare

Förr huserade Metallverken i de stora verkstadslokalerna i Kopparlunden. Om ett år ska det vara ombyggt för Hahrska gymnasiet.

VLT träffar elever som går första terminen på byggprogrammet. De har varit och tittat på de kommande skollokalerna och gör tummen upp.

– Det såg bra ut!

– Det blir fräscha lokaler.

Till hösten börjar de med praktisk undervisning i Kopparlunden. Vårterminen 2016 ska allt vara på plats.

– Vi får nära till allt i cent-rum: butiker, Donken, Max med mera!

Några bor i Hallstahammar och sparar in en kvarts resa. Men Linus Persson får längre väg, han bor nära skolan i dag. De tycker att mycket är bra på Wenströmska, möjligen kommer de att sakna kafeterians stora utbud. Det blir även längre till idrottslektionerna.

Hundraåriga byggnader

Företagen Nordikon och Nybyggarn, som utför ombyggnationen, erbjuder praktikplatser under byggtiden. Efter flytten får elever bygga vidare på lokalerna.

Hahrska gymnasiet tar över både det sekelgamla tråddrageriet samt den drygt 80-åriga lager- och speditionsbyggnaden. De skiljs åt av Glödgargränd men någon ihopbyggnad blir det inte, det skulle förvanska de teglade fasaderna som är skyddsstämplade.

Den gamla gränden som saknar grönska blir skolgård för eleverna. Närmsta granne är Kopparlundens bageri.

Portar och fönster måste bevaras liksom taklanterniner. I tråddrageriet är resten av taket bortblåst. En stor del av golvet har grävts upp för att saneras på giftiga ämnen.

Minnen från storhetstiden

Läraren Peter Olsson som själv varit snickare har egna minnen från Metallverken, ett företag som en gång hade ett par tusen anställda.

– Jag var här och jobbade på 80-talet. I matsalen var hela väggen full med värmeskåp. Det fanns 400 så det gällde att komma ihåg numret där man hade matlådan.

Skolans nya matsal får 260 sittplatser. Den ska även kunna ta emot elever från Wijkmanska gymnasiet som flyttat till Skrapan.

Köket kommer bara att hålla maten varm, tillagningen ska göras på annat håll. Skolans inredning blir helt ny, man tar bara med utrustning som sågmaskin, plåtsax och bockmaskin.

Det lär även bli tal om fler samarbeten med de andra grannskolorna när de har lämnat Wenströmska. Det är till och med möjligt att fler flyttar till Kopparlunden.

Fysiklekioner i Skrapan

Hahrska får verkstadslokaler som Wijkmanskas teknikprogram har nytta av. Hahrskas elever kan få fysikundervisning i Skrapan.

Hahrska blir 6 100 kvadratmeter stort, större än en fotbollsplan. Att hyran höjs bekymrar inte Jan Oskarsson som är rektor.

– Jag är jättenöjd med den här lösningen. Den ger oss möjlighet att växa.

Skolan siktar på att kunna ta emot upp till 350 elever. I tankarna finns en ny vvs-inriktning på kylteknik.