Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Metaller hindrar strand

Badstranden på Björnön skulle bli 100 meter längre och hela badet skulle bli en tjusig playa, enligt kommunens planer våren 2010. Nu kanske det hela stupar på att små halter av metallföroreningar hittats på sjöbotten.

I dag får politikerna i kultur-, idrotts- och fritidsnämnden information om problemen. Politikerna får sedan avgöra om de ska satsa på en förlängd strand, eller inte. Hela projektet beräknas kosta cirka 700 000 kronor mer än beräknat.

Enligt planerna skulle vass muddras upp och stranden förlängas nedanför husvagnscampingen.

– Vi hade tänkt lägga upp muddermassorna på stranden, låta dem torka och sedan plantera gräs ovanpå. berättar Lars Ljung, nämndstrateg på kultur-, idrotts- och fritids-förvaltningen.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden har dock sagt att förorenade muddermassor inte får läggas på stranden. Då måste massorna köras bort och det innebär fördyringar.

– Politikerna måste ta ställning till om vi ska förlänga stranden ändå, eller om vi ska förbättra på land i stället, säger Ljung.

Prover har visat att det finns kadmium, koppar, arsenik, kobolt och nickel i bottensedimentet vid badplatsen.

– Halterna är låga, de innebär inga risker, men vi tycker inte det är okej att lägga upp sedimentet på land vid badplatsen, säger Anna Karlsson, miljö- och hälsoskydds-inspektör.

Platsen är känslig. Den är naturreservat och ligger inom skyddsområdet för vattentäkt. Beslutet är överklagat till länsstyrelsen, som ännu inte haft tid att avgöra frågan.