Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Metalls ordförande varnar politikerna

Det är inte alls säkert att de tre stora industrierna blir kvar i Virsbo. Det menar Joakim Göransson, klubbordförande för IF Metall i Uponor.

Joakim Göransson var bland de sista att begära ordet vid valmötet i Folkets hus . Han varnade för att de tre stora industrierna, Uponor, Componenta och Ruukki kanske inte blir kvar på orten, om ingen uppryckning görs när det gäller Virsbo.

– Alla tre företagen ingår i stora koncerner där det är kalla kalkyler som gäller. Det är inga familjeföretag som har band till orten, förklarade Joakim Göransson.

– För att industrierna ska klara sin personalförsörjning krävs det att orten är attraktiv. Det avgör var företagen ska satsa någonstans. Det krävs att det finns bostäder, en fungerande barnomsorg, skola och fritidsaktiviteter. Allt hänger ihop. Som det är nu är Virsbo långt ned i dyn och jag är tveksam om man kommer att klara av att vända utvecklingen.

Joakim Göranssons inlägg fick kvällens största applåd i ett Folkets hus som var fyllt till drygt hälften.

Samtliga politiska partier utom Sverigedemokraterna fanns representerade och kvällen inleddes med att varje parti fick redogöra vad man vill göra åt kommunens ekonomi och hur man ska få fart på inflyttningen.

Det var svårt att se några skillnader mellan partierna. Samma sak återkom gång på gång. Vi måste marknadsföra kommunen bättre, börja bygga bostäder, förbättra kollektivtrafiken, satsa på fritidsaktiviteter, hitta samverkanslösningar med kringliggande kommuner med mera.

Centerpartiets Erkki Visti kom dock med ett vallöfte:

– Vi vill satsa 1 miljon kronor extra på Ramnäs- och Virsboföreningar utöver föreningsstödet.

Detta fick Vänsterpartiets Zdenka Mardetko att reagera.

– Det låter ju jättebra, men hur har du tänkt dig

– Tillsammans med Socialdemokraterna har ni kört kommunen i botten och gjort vansinniga investeringar för skattepengar som inte räcker till, sa Erkki Visti och syftade på Hammarhallen och konstgräsplanen.

Det var det närmaste en debatt man kom under kvällen. Publiken fick ställa frågor och en kvinna undrade vad konstgräsplanen i Surahammar kostar och varför man inte byggt en handikappanpassad lekpark i Virsbo.

En annan kvinna ville veta om kommunen verkligen tänkte satsa på äldreomsorgen. Inte sällan var frågeställaren kritisk till det som de styrande politikerna hittills hade åstadkommit. Det märktes att såren efter nedläggningen av högstadiet fortfarande inte är läkta.

Men ett par Virsbobor påpekade vikten av att själv ta ansvar, inte bara klaga utan själv göra något för Virsbo. Åsikter som faktiskt fick applåder.