Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Michael Gajditza: Folkpartiet liberalerna bör leva upp till namnet

Lennart Jansson har i en artikel den 4 maj tagit upp småpartiers problem i en allians och han kommer till slutsatsen att de mindre partierna bör gå sin egen väg.

I artikeln betonar han även liberalismens historiska betydelse och den betydelse som liberalismen kan få i framtiden. Han föreslår i det sammanhanget att Folkpartiet ska byta namn till Liberalerna.

Att Folkpartiet borde byta något är vi helt överens om. De borde till exempel byta till en liberal politik. Att i dag åsätta partiet namnet Liberalerna vore ingenting annat än falsk marknadsföring. Problemet i Sverige i dag utifrån den bild Jansson skissar, är att det saknas ett liberalt alternativ i svensk politik.

Låt mig ge några exempel. Inför valet 2006 så talades det om marschen in i Bodströmsamhället och bland annat Folkpartiet var synnerligen kritiskt. Efter valet så försvann den kritiken helt och i stället genomfördes en 180 graders svängning och med partiets rättspolitiske talesman Johan Pehrson i spetsen har Folkpartiet utvecklats till det kanske mest övervakningsvänliga partiet i Sveriges riksdag. Man är för FRA-lagarna, Ipred, Acta och datalagringsdirektiv.

Inte nog med detta, man är idag även det parti som intar den mest repressiva hållningen inom rättspolitiken. De lösningar på olika samhällsproblem som presenteras består huvudsakligen i förbud, hårdare tag och längre straff. Inför valet 2010 gjorde jag en genomgång av hur det såg ut i bloggen hos Johan Pehrson, och fann att av de cirka 150 inlägg han skrivit vid den tiden så handlade drygt 100 just om mer förbud, hårdare tag och längre straff.

Detta är, enligt min uppfattning, långt ifrån liberala värderingar och liberal politik. Det går helt enkelt inte att vara liberal samtidigt som man stöder en lag som registrerar alla människors teletrafik utan urskiljning. Det är heller inte förenligt med proportionalitetsprincipen i Europa-konventionen.

Som Jansson mycket riktigt påpekar så rymmer liberalismen så mycket sunda tankar kring människors frihet att det är dessa tankar som borde vara bärande och vägledande i ett liberalt parti. De partier som kallar sig liberala, utan att stå upp för just dessa tankar kring frihet, är inte liberala. Ord måste också motsvaras av handling.

Därför skapas nu ett nytt liberalt alternativ av sanna liberaler för en liberal politik.

Liberaldemokraterna är ett sådant projekt där vi ser en tillströmning bland annat av folkpartister som inte längre känner igen sitt parti.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel