Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Mickis" hyllad efter VM-debuten

Här fortsätter Mikael Backlunds succésäsong. På fredagen debuterade ”Mickis” i Tre Kronor – och fick beröm direkt.
– Riktigt kul att få göra första matchen, säger han.

Annons

På fredagen var tanken att Mikael Backlund skulle landa på Landvetters flygplats klockan 14.00.

Centern hade nyligen avslutat sin succésäsong i Nordamerika och skulle hem till familjen.

Men i säkerhetskontrollen på flygplatsen i Calgary ändrades allt.

– Jag stod i säkerhetskontrollen när Bengt-Åke (Gustafsson, förbundskapten) ringde. Jag tackade ja direkt, det var inget att snacka om. Det enda problemet var bagaget, men det löste sig, säger Mickis i Viasats Studio efter Blågults 4–2-seger mot Lettland.

Mickis tog sig från Frankfurt till Mannheim. Där väntade ett par ovissa timmar – där frågan kretsade kring huruvida Calgary skulle hinna fixa pappersexcercisen för att göra Backlund spelklar. Med bara 15 minuter till deadline satt alla signaturer på papperet – och Mickis kunde göra landslagsdebut.

En debut där han, trots ett långt nattflyg och resande, imponerade.

– Backlund är en av fyra, fem spelare som bär Sverige just nu. Han är aggressiv i skridskoåkningen och forecheckar starkt, sa Viasatexperten Calle Johansson i andra perioden.

VLT specialstuderade Backlund under matchen. VIK-produkten gjorde 17 byten – och var tillsammans med kedjekamraterna Niklas Persson och Jonas Andersson en av Blågults bästa kedjor.

– Han gör det bra. Han satt på ett långt flyg och byter till stor rink men verkade inte ha några problem alls med det, säger förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson.

Hur mycket visste du om Backlund innan?

– Eftersom han spelar i Calgary har jag inte sett honom så mycket. Men han har gjort det jäkligt bra i JVM och varit en ledande figur där.

Mickis hann med att skjuta sex skott mot Lettland. Det hetaste läget kom i andra perioden när han fick en dubbelchans framför kassen.

– Han går in och tar ett ansvar direkt. Han har några chanser och gör det han ska defensivt, säger Backlunds förre tränare Johan Tornberg.

Backlund:

– Det var riktigt kul att få komma in och göra första matchen, det kändes riktigt bra.

Han fortsätter:

– Jag kände nästan alla i laget sedan tidigare så det var inga problem att komma in i laget.

Nästa match spelar Sverige mot Kanada på söndag.