Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Mickis" hyllad efter VM-debuten

Här fortsätter Mikael Backlunds succésäsong. På fredagen debuterade ”Mickis” i Tre Kronor – och fick beröm direkt.
– Riktigt kul att få göra första matchen, säger han.

På fredagen var tanken att Mikael Backlund skulle landa på Landvetters flygplats klockan 14.00.

Centern hade nyligen avslutat sin succésäsong i Nordamerika och skulle hem till familjen.

Men i säkerhetskontrollen på flygplatsen i Calgary ändrades allt.

– Jag stod i säkerhetskontrollen när Bengt-Åke (Gustafsson, förbundskapten) ringde. Jag tackade ja direkt, det var inget att snacka om. Det enda problemet var bagaget, men det löste sig, säger Mickis i Viasats Studio efter Blågults 4–2-seger mot Lettland.

Mickis tog sig från Frankfurt till Mannheim. Där väntade ett par ovissa timmar – där frågan kretsade kring huruvida Calgary skulle hinna fixa pappersexcercisen för att göra Backlund spelklar. Med bara 15 minuter till deadline satt alla signaturer på papperet – och Mickis kunde göra landslagsdebut.

En debut där han, trots ett långt nattflyg och resande, imponerade.

– Backlund är en av fyra, fem spelare som bär Sverige just nu. Han är aggressiv i skridskoåkningen och forecheckar starkt, sa Viasatexperten Calle Johansson i andra perioden.

VLT specialstuderade Backlund under matchen. VIK-produkten gjorde 17 byten – och var tillsammans med kedjekamraterna Niklas Persson och Jonas Andersson en av Blågults bästa kedjor.

– Han gör det bra. Han satt på ett långt flyg och byter till stor rink men verkade inte ha några problem alls med det, säger förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson.

Hur mycket visste du om Backlund innan?

– Eftersom han spelar i Calgary har jag inte sett honom så mycket. Men han har gjort det jäkligt bra i JVM och varit en ledande figur där.

Mickis hann med att skjuta sex skott mot Lettland. Det hetaste läget kom i andra perioden när han fick en dubbelchans framför kassen.

– Han går in och tar ett ansvar direkt. Han har några chanser och gör det han ska defensivt, säger Backlunds förre tränare Johan Tornberg.

Backlund:

– Det var riktigt kul att få komma in och göra första matchen, det kändes riktigt bra.

Han fortsätter:

– Jag kände nästan alla i laget sedan tidigare så det var inga problem att komma in i laget.

Nästa match spelar Sverige mot Kanada på söndag.