Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MIK kliver fram ur skuggan

Pole position till seriesegern med sex omgångar kvar.
   Nu ska MIK Västerås visa att de är mer än ett kompisgäng med exceptionell offensiv.
   I en stor VLT-intervju snackar Daniel Wedholm och Mikael Lindholm om: derbyt mot Sura, framtiden och betydelsen av en serieseger.
   - Det skulle vara skönt att visa att vi också kan, säger Wedholm.

Division 1 södra norrland är ett mäktigt titelrace mellan Västmanlands tre bästa klubbar.

Efter 16 omgångar sitter Malmaberg i förarsätet – och leder två poäng före VIB och Surahammar.

- Ändå känns det som att vi skulle kunna leda med fler poäng, säger Mikael ”Gabbe” Lindholm.

MIK har varit ett etablerat topplag i flera säsonger men aldrig fått helheten att sitta full ut.

Fram till nu.

Och det krävs inte ens en fråga för att få svaret på varför – Wedholm och Lindholm konstaterar det själva:

- Vi är ett stort kompisgäng som lirar och har skoj. Det är både en fördel och en nackdel. Men den här säsongen tror jag att det är anledningen till att vi inte leder med fler poäng än vi gör.

VLT träffar duon på ett fik i centrala Västerås.

Samtidigt som de sänker varsin latte ger de storyn bakom kärnan som varit Malmabergs ryggrad i fem års tid.

När laget kritiseras är det ofta på grund av just kompiskretsen – och att de inte tar innebandyn tillräckligt seriöst.

- Vi kan leda en match med tio bollar och sedan tappa den med två minuter kvar. Vi tar det lite med en klackspark men nu ska vi försöka att snäppa upp det, säger Mikael Lindholm.

Innebär serieledningen och chansen till ett allsvenskt avancemang att ni vill ta det på större allvar?- Det blir bättre och bättre. Men vissa matcher faller vi tillbaka. Som Runsten senast till exempel, då leder vi med 8-1 två minuter in på andra perioden men vinner med 11-6 istället för att dra på och vinna med kanske 15-4, säger Daniel Wedholm.

Malmabergs offensiv är bäst i test. MIK har smattrat in 136 mål på 16 matcher – vilket ger ett snitt på 8,5 mål per match.

- När det väl fungerar för oss framåt så går bollen fort och det blir oftast mål varje gång det är anfall. Och när vi har roligt blir defensiven också bra, då rullar det bara på, säger Wedholm.

- Vi är ruskigt bra och effektiva framåt när alla deltar som vi har sagt, säger Lindholm.

Problematiken är att defensiven inte varit lika vass. Snittet för antal insläppta är 5,5 per match.

- Vi trummar på och tänker för mycket framåt ibland. Det är ju det som är roligt och vi har rätt fria tyglar från tränaren. Det passar mig utmärkt och det är roligt. Men när vi får kniven på strupen drabbas vi ibland av panik av den anledningen.

MIK har ett segervapen konkurrenterna saknar. En stark bredd i truppen.

- Vi har också saknat fem, sex spelare vissa matcher men vi har sådan bred trupp att vi kan slänga in nästan vem som helst och göra våra tio mål framåt ändå. Det är en fördel för oss.

Känner ni av pressen att sitta i förarsätet och vara laget som är jagat?- Nej, det är kul. Jag känner ingen press sådär, det är bara roligt att fler lag vill slå oss och går på framåt. Då får vi mer ytor och det är bara till vår fördel, säger Wedholm.

Lindholm fortsätter:

- Många tycker att vi har ett jätteläge men samtidigt ska vi möta båda derbylagen. Men jag känner inte heller någon större press än vid en vanlig match. Det blir kanske lite mer folk på läktaren och man känner halva andra laget, mer är det inte.

Däremot sticker de inte under stol med att serien drar ihop sig och kliver in i den avgörande fasen.

- Klart att det är skönt att leda serien nu. Vi hade ett mål innan säsongen att vi skulle försöka vinna alla matcher. Då var det 22 matcher vi skulle vinna – nu är det bara sex vi måste vinna för att vinna serien. Så tänker vi. Vi har det i egna händer och bara oss själva att skylla om det inte går vägen.

I morgon, torsdag, tar MIK emot Surahammar i ett tungt derby på hemmaplan.

Serieledaren måste vinna minst ett av de två derbyna som återstår.

Tidigare under säsongen har de torskat båda.

- Det är sådant som svider. Men vi är ändå med och leder serien med två poäng med sex omgångar kvar. Då blir man stärkt av det istället.

Västmanlandslagen kan varandra utan och innan.

I morgon måste MIK lösa Suras försvarsmur – och passa sig för de blixtsnabba omställningarna.

- Vi har snackat igenom det bra i laget och hur vi ska lösa det. Går vi för mycket framåt skjuter vi nog oss själva i foten och måste tänka lite mer bakåt och inte chansa. De vill ju kontra och inte föra spelet.

- Framåt handlar det mycket om fantasin för oss. Det går inte att rita hur vi ska göra framåt, vi måste lösa de lägen som uppstår.

Debatten om vilket lag som ska föra Västmanlands innebandy tillbaka till finrummet är i vanlig ordning stekhet.

Här är MIK-duons resonemang:

- Västerås borde ha något mer att komma med än bara bandyn och hockeyn. Vi hade VSK i superettan i fotboll men de åkte ur igen. Det vore kul om vi fick upp ett innebandylag som kunde ha mer folk på läktaren. Det är roligare att spela då och man höjer sig som spelare, säger Wedholm.

Vad ger ni Malmaberg för förutsättningar att lyckas om ni går upp?- Jag tror att det är lättare att hålla sig kvar i allsvenskan än att vinna vår serie. Vi har mött många allsvenska lag i träningsmatcher och haft mycket att hämta där, även om det kanske inte är samma sak som en seriematch. Men jag tror att vi skulle kunna hävda oss med det materialet vi har i dag, säger Lindholm.

Skulle ni med tanke på er tajta kompiskrets acceptera att det kom in spelare från de andra klubbarna och tog platser i laget?- Ja, absolut. Jag tycker att det känns lite dåligt mellan lagen att ingen vill samarbeta med den andra. Det skapar bara dålig stämning och det behövs ett samarbete för att ta en klubb vidare uppåt, säger ”Danne”.

Lindholm:

- Ja, vi har harvat tillräckligt i den här serien. Då lägger vi full kraft på att få ett så bra lag som möjligt och då finns det spelare i de andra lagen som är intressanta.

Hur slutar det då, tar ni seriesegern?- Kör vi bara som vi har sagt ska det inte vara några problem.

- Jag tror att vi vinner. Gör vi som Danne säger och spelar det spelet vi är bra på så vinner vi. Då tycker jag att vi är det bästa laget.

Runt 22-tiden i morgon vet vi om MIK lyckats knäcka Surahammar och spela bort dem från titelracet.

Då återstår VIB som utmanaren om den allsvenska platsen.

- Det skulle vara riktigt skönt att visa att vi också kan. Inte bara de andra två klubbarna. Det är dags för oss nu, vi har varit tvåa, trea fyra år i rad och är sugna på att ta hem det, säger Wedholm.

Mikael Lindholm avslutar:

- Tidigare har vi inte tagit det så seriöst som behövs sett över en hel säsong. Nu skulle det vara jäkligt skönt att få vinna en serie och fira av det. En serieseger är något speciellt.