Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mikael Andersson Elfgren (M): Bryr sig C och L om privata vårdgivare?

Sjukhusvården i Västmanland väntas gå back med mer än en kvarts miljard under 2018. Nya kostsamma mediciner, högre krav från patienter samtidigt som vi blir allt äldre ställer krav på den skattefinansierade välfärden som måste mötas.

Region Västmanland har redan idag stora problem i form av att tusentals patienter väntar på vård, personalen flyr regionen och måste ersättas av dyr hyrpersonal, kostnadsutvecklingen är hög och flera verksamheter går med underskott. Att fortsätta som tidigare kommer inte lösa Västmanlands problem, tvärt om.

Att fortsätta som tidigare kommer inte lösa Västmanlands problem, tvärt om.

Skall vi klara detta krävs innovationskraft, nytänkande och entreprenörskap. Privata vårdaktörer har här en viktig roll att fylla och deras möjligheter att bidra till den välfärden i Västmanland bör öka.

I Västmanland drivs en majoritet av vårdcentralerna av en annan aktör än regionen och med goda resultat. Enligt data från Sveriges kommuner och landsting är 8 av 10 av de mest uppskattade vårdcentralerna i Västmanland privata. Dessa vårdcentraler har möjligheter att växa och utvecklas men vi bör också öppna upp för fler privata vårdgivare i Västmanland.

I valet lovade Centerpartiet och Liberalerna att arbeta för att få fler privata vårdgivare i Västmanland men sedan de ingick sitt samarbete med Socialdemokraterna har det blivit tyst i frågan. Inte ens på en direkt fråga i fullmäktige kan de redogöra vilka åtgärder de kommer att vidta för att öka privata vårdgivares möjlighet att etablera sig i Västmanland.

Att Liberalerna och Centerpartiet lägger sig platta för Socialdemokraterna och sviker i denna avgörande fråga för att stärka sjukvården i Västmanland är skamligt. Det snackas mycket innan ett val om att vara företagsvänlig, men när det väl gäller duckar de. Västmanland hade mått bra av en politik som arbetar för att vi ska få fler vårdgivare.

Att Liberalerna och Centerpartiet lägger sig platta för Socialdemokraterna och sviker i denna avgörande fråga för att stärka sjukvården i Västmanland är skamligt.

Mikael Andersson Elfgren (M)

regionråd i opposition

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel