Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mikael Jonsson (C): Skolpolitik slår fel

Det är egentligen ganska enkelt hur Centerpartiets skolpolitik ska se ut. Mitt parti står för decentralisering med en liten men stark stat.

Det är det parti som tror mest på människors inneboende kraft, en kraft som samhällets solidaritetssystem har som uppgift att väcka, frigöra och kanalisera oavsett social eller geografisk hemmahörighet.

Vi tror varken att det offentliga eller det privata är lösningen var för sig, utan att det är människors egna val och engagemang som är det centrala oavsett vilket grupp man tillhör.

Som lärare kan jag ofta svikta i tron på att kommunerna klarar av att sköta om det värdefullaste vi har, våra barn och deras personliga utveckling. Men det som sviker är staten som inte ger nog med stöd och kontroll till dem som ska förverkliga landets utbildningspolitik.

Som engagerad i skolan sedan lång tid tillbaka har jag sett hur man centralt format skolan utan att vakta landsbygdens unika behov och möjligheter. De nya skollagarna är ett tydligt exempel.

Små byskolor ska nu ha två chefer (för förskola och skola) och de ska hitta behöriga lärare på skolor där man har svårt nog att få några alls.

När gymnasiereformen sjösätts drar man bort medel därför att man ska kunna fylla fler fulla klasser. Hur ska detta ske i till exempel Sala när man som regel aldrig haft fulla klasser? Det interkommunala stödet är en historia för sig som fungerar som en strypsnara för varje elev som lämnar småkommunerna för storstaden.

Se till att varje elev kan få sin röst hörd genom besök av skolinspektionen var tredje år. Kvalitetsgranska varje förändring från staten ur ett småskale- och landsbygds-perspektiv. Forma ett starta-eget-bidrag till föräldrar och ideella alternativ som vill starta egna skolor.

Öppna skolans dörrar till lokalsamhället och skapa mening för eleverna genom det som finns och görs i deras egen närhet. En skola är inte bara en kateder och ett klassrum, den är början på ett livsprojekt. Lyft mer barnens styrkor än att rädas deras svagheter.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel