Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mikael Palmqvist (C): Stoppa momskravet på civilsamhället

EU:s besked om momssättning för ideella föreningar i Sverige, handlar om att momsbelägga förenings-livet.

Regeringen har i förhandlingarna presenterat ett kompromissförslag där alla föreningar med en omsättning på mindre 1 miljon kronor skulle undantas (nio av tio föreningar), men inte heller det godtogs.

Ideellt engagemang ska främjas och inte påläggas extraskatt. Därför tar nu Centerpartiet strid i frågan för att hindra förslaget.

Tills vidare gäller de nuvarande momsbefriande reglerna i Sverige. Genomförs EU-kommissionens förslag kan det bli ett hårt slag mot svensk föreningsrörelse och det civila samhället.

När EU sysslar med positiva utvecklingsdirektiv/projekt utifrån de olika ländernas föreningsliv/civilsamhällets lokala förutsättningar blir resultatet också så mycket bättre på lokal och regional nivå i respektive land. EU bör ta stor hänsyn så att besluten gynnar de nationella, regionala och lokala olikheterna.

EU-beslut får inte leda till att stävja människors engagemang i föreningar och idrottsrörelser.

För Centerpartiet är människors engagemang i det civila samhället helt avgörande.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel