Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljardorder till Alstom Grid

Alstom Grid i Västerås har tagit hem en order värd 2,2 miljarder kronor.

Företaget ska leverera en högspänd likspänningsöverföring, HVDC, till Svenska Kraftnät. Flera enheter inom Alstom engageras i projektet, i Västerås, Stafford i Storbritannien och Paris i Frankrike.

Den del av ordern som hamnar i Västerås är värd 560 miljoner kronor.

– Det innebär att vi måste nyanställa ett antal ingenjörer, säger Fredrik Owman, vd för Alstom Grid i Västerås.

Den nya HVDC-överföringen, som ska tas i bruk i slutet av 2014, förbättrar överföringskapaciteten mellan prisregionerna 3 och 4 i södra Sverige och kommer att minska dagens prisskillnader.

– Vi är stolta över att ha vunnit detta projekt, säger Fredrik Owman. Svenska Kraftnät tillhör de mest avancerade användarna i världen inom HVDC.

– Beställningen förstärker vår position som betydande leverantör inom HVDC.

Att Alstom snuvade värste konkurrenten ABB på deras egen hemmaplan gör inte saken sämre.

– Det är alltid lika roligt att ta hem en stororder, säger Fredrik Owman.

Alstom Grid har levererat HVDC-lösningar i 50 år och är en av pionjärerna inom denna typ av kraftöverföring.

Fakta

Projektet handlar om en länk mellan Barkeyd utanför Nässjö i Småland och Hurva utanför Hörby i Skåne. Det omfattar strömriktarstationer i överföringens båda ändar, kontrollutrustning, transformatorstationer, ställverksutrustning, mark- och byggarbeten samt konstruktion och projektledning.