Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöbil - bra för plånboken

– Vi är en vägvisare i miljöbilsdjungeln. Många som funderar på att köpa en miljövänlig bil, tycker att det är krångligt och vågar inte.

Lars Olov Sjöström, trafik-säkerhetschef på Motormännens Helnykterhetsförbund, MHF, var en av mötesledarna när organisationen och dess medlemstidning Motorföraren arrangerade en utbildningskväll för vanliga västeråsare på Volvo Bilia.

Motorföraren och MHF har hållit liknande utbildningsträffar på många platser i Sverige, från Småland till Norrbotten.

– Det finns ett stort behov av fakta. En mängd människor vill veta vad som lönar sig, vilka skatte- och avgiftsregler som gäller och vilka bränslen som är billigast respektive mest miljövänliga.

Lars Olov Sjöström anser inte att miljöbilar är något som bara angår miljövänner. Även Medelsvensson börjar nu titta på miljöbilarna.

– Och det kan till och med vara något att fundera på för den som är skeptisk mot rönen om växthuseffekten. En miljöbil drar ofta mindre bränsle, så det kan vara en ren plånboksfråga.

Men bara lite över tio personer kom till miljöbils-genomgången i Västerås, färre än på många andra håll.

– Men kunskap kan sprida sig som ringar på vattnet, bara några få kommer, sa Lars Olov Sjöström förhoppningsfullt.

Det här är en miljöbil

I Sverige innefattar miljöbilsbegreppet alla bilar som släpper ut mindre än 120 gram koldioxid per kilometer.

De fordon som brukar kallas alternativbilar går på etanol, gas, el eller är

hybridbilar, men begreppet miljöbil innefattar också många dieseldrivna fordon. Under den senare tid har till och med en handfull

bränslesnåla bensinbilar kommit med.

MHF har gjort en egen sammanställning av miljöbilar på sin hemsida. Du hittar den genom att gå in på www.mhf.se och klicka på ”miljöbilskalkylen” i högerspalten. Där finns bland

annat uppgifter om vilka

bilar som har lägst bränsleförbrukning och som kostar minst per månad.