Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöexpert: Stor risk för parasiter i Västerås vatten

Risken för parasitutbrott i dricksvattnet är större i Västerås än på många andra ställen.

Orsak: det är bara två kilometer mellan avloppsverk och råvattenintag.

Det är lektorn i miljövetenskap, Tommy Odelström som varnar. Han menar att det är dags att diskutera riskerna med att ha utsläpp och intag så nära varandra.

Reningsverket i Västerås släpper ut renat avloppsvatten i Västeråsfjärden. Vid Hässlö, två kilometer söderut ligger råvattenintaget. Närheten gör att riskerna för smitta och parasiter ökar.

– Stockholm tar också sitt dricksvatten från Mälaren, men det renade avloppsvattnet går ut i Östersjön. Det blir ingen rundgång som här, säger Odelström.

Niklas Gunnar, vattenchef på Mälarenergi är inte orolig:

– Alla vet att det pågår en långsam ökning av parasiter i våra vattendrag, vilket bland annat har med våra resvanor att göra. Men de utbrott som varit har skett där dricksvatten tas direkt från åar och sjöar.

I Västerås renas Mälar-vattnet i Badelundaåsen och blir grundvatten.

– Och man har inte sett några parasiter i grundvatten. De klarar sig inte på det djupet.

Men Tommy Odelström litar inte på gamla rullstensåsar från istiden:

– Man måste fråga sig vad som hänt med gruset i åsen under alla tider som vatten filtrerats där. Det förs in organiskt material och mikroorganismer så till slut har man mättat hela åsen.

Niklas Gunnar lugnar:

– Vi vet att vi har ett mycket säkert grundvatten i och med åsen, motståndskraftigt mot bland annat parasiter. Men eftersom vi alltid vill ligga steget före gör vi nu en utredning, säger han.

Den ska se över alla barriärer mot parasiter och smitta i dricksvattnet och startade i höstas, före parasitutbrotten i Östersund. I slutet av maj beräknas den vara klar.