Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonavtal för flyglinje till Västerås

Ett avtal på två år med chans till förlängning om allt går väl. Flyglinjen Västerås-Helsingfors trafikeras av Nextjet som enligt sitt anbud ville ha omkring 70 miljoner kronor varje år för att flyga.

Som VLT tidigare berättat kommer Nextjet att flyga tre avgångar varje vardag och tre avgångar under hela helgen från Västerås flygplats.

Avtalet som flygplatsen har skrivit med Nextjet är ett tvåårsavtal. Deras anbud pekade på att Nextjet vill ha 72,5 miljoner kronor för att flyga, som SR P4 Västmanland var först med att rapportera om. Nu är avtalet påskrivet men slutsumman är en affärshemlighet och därför sekretessbelagd.

– Det viktigaste är att det finns pengar att ta av och vi kan säga upp avtalet om det inte fungerar, säger Eva Wetterstrand, marknadschef på Västerås flygplats, till VLT.

Upphandlingen gjordes på samma sätt som en busslinje. Spekulanter lämnar in sina anbud och vinnaren fakturerar sina driftskostnader. Flygplatsen får sedan biljettintäkter för att göra uppgörelsen lönsam för bägge parterna.

Läs också: Ledare Kraschlandning med Eskilstuna?

– I slutändan ska affären ska ge plus minus noll eller ett litet överskott eftersom vi räknar med att våra resenärer handlar i våra affärer, äter på våra restauranger och parkerar på våra parkeringar, säger Eva Wetterstrand.

Totalt kommer sträckan att kunna transportera 64 000 resenärer varje år.

– Det spelar ingen roll om du blir sugen att åka till Hongkong eller hälsa på din mormor i Finland. Ta bara en taxi ut till flygplatsen så kommer ni iväg, säger Eva Wetterstrand.