Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonbidrag till profilskolor

Två av de tre nya profilskolor som öppnar i kommunal regi i höst kommer att få flera miljoner kronor var från kommunen. Pengarna ska finansiera grundskolornas anpassning till sina nya inriktningar.

Annons

I höst öppnar det tre nya profilskolor i Västerås. En på Bäckby, en på Skiljebo och en i centrala Västerås. Skiljeboskolan, som byter namn till Frejaskolan, har i samband med detta ansökt om ett investeringsbidrag hos styrelsen för Proaros.

Skiljeboskolans enhetschef bedömer att en anpassning av skolans lokaler kommer att kosta mellan åtta och nio miljoner kronor. Skolan har i ett första skede ansökt om en investering på 2,6 miljoner kronor, som bland annat ska gå till att köa in nya möbler och bygga fler toaletter.

Rosenhillskolan, den nya profilskolan i centrum, har bett om en investering på 3,7 miljoner kronor från kommunen för att bland annat byta ut dörrar till klassrum, bygga fler toaletter och förstärka ventilationen i ett rum för hemkunskapsundervisning. Båda önskemål har nu beviljats av Proaros styrelse.

– En del i det här är extraordinärt eftersom det är profilskolor. De här skolorna kommer att gå back de första åren. Det godkänner vi eftersom de är nya skolor och har nya beräkningar. Men nu har vi begärt att få en budget från skolorna för att försäkra oss om att de kommer att uppnå ett noll- eller plusresultat efter tre år, säger Lars Kallsäby (C), ordförande i styrelsen för Proaros.

Arbetet med att anpassa skolorna börjar i maj för att bli klart lagom till skolstarten i höst.