Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljoner sparas på ny Ramnässkola

Det kostar två miljoner mindre att bygga en ny Bäckhammarskola än att renovera den nuvarande till en godtagbar standard.

Det visar det underlag som det kommunägda fastighetsbolaget Projekta Part har gjort inför Surahammars beslut om man ska låta fastighetsbolaget Peab bygga om nuvarande Ramnäs Folkets hus till en ny skola med fritis.

– Det här är ju en snart 60 år gammal byggnad där man inte gjort några renoveringar, säger Inge Carlsson, vd för Projekta Part.

Det Peab vill göra är att bygga om och till Folkets hus till en låg- och mellanstadieskola. Fritis ska förläggas i en separat byggnad intill.

Prislappen för att sedan köpa skolan skulle bli 15 miljoner. Det nuvarande köket och matsalen ska finnas kvar och renoveras av kommunen till en kostnad på 2,5 miljoner kronor.

Skulle kommunen renovera den nuvarande skolan skulle prislappen bli 17 miljoner, då är inte kostnaden för kök och matsal medräknad.

Driftskostnaden för en renoverad skola skulle bli 2,6 miljoner. Driftskostnaden för nybygget 1,3 miljoner.

– Det är där de stora pengarna ligger. En gammal byggnad kan aldrig bli lika energieffektiv som en ny, säger Inge Carlsson.

Nu är det inte självklart att den gamla skolan rivs. Den äldsta delen kan bli trygghetsboende. Något som man också tittar på att göra med den äldsta delen av Skogslundsskolan i Surahammar.

– Här väntar vi på att det ska fattas beslut från staten om bidrag till sånt här boende innan vi kan beräkna om det kan vara lönsamt, säger Inge Carlsson.

Fattar kommunen beslut under sommaren kan en ny skola i Ramnäs stå klar till sommaren 2011.