Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonförlust för Västerås flygplats

Förra året redovisade det kommunalägda flygplatsbolaget en förlust på 34 miljoner kronor. I år är prognosen en förlust på 43 miljoner. Dessutom hotas den bara tre veckor gamla flyglinjen till Helsingfors redan av nedläggning.

Förra året, 2015, redovisade det kommunalägda flygplatsbolaget en förlust på 34 miljoner kronor. I år blir det inte bättre, rapporterar P4 Västmanland. Nu går det att läsa i kommunens delårsraport att flygplatsverksamheten enligt den senaste prognosen troligen kommer göra ett resultat som blir elva miljoner sämre 2016 - alltså en förlust på 43 miljoner kronor. I rapporten skriver man att man ligger elva miljoner under budget beroende på den nystartade flyglinjen till Helsingfors.

Oppositionsråd Jesper Brandberg (L) är kritisk mot den situation som uppstått.

– Det är väldigt illa att underskottet är mycket större än det som beslutades om, säger han till VLT.

Linjen, som sköts av bolaget NextJet, öppnade för bara tre veckor sedan och men nu hotas den av nedläggning på grund av att den har för få passagerarer. Tezz Torsdotter är sedan en veckan ny vd på flygplatsbolaget som nyligen bytte namn till Nya Västerås Flygplats AB.

Hon tycker att läget är allvarligt.

– Självklart finns det en risk att linjen kan komma att läggs ner. Nu blir det min uppgift att tillsammans med styrelsen att analysera de siffror som finns för att sed se vilka åtgärder som måste vidtas.

Tezz Torsdotter säger att sedan trafiken startade den 15 september har man haft en sämre trafikutveckling än vad man räknat med. Hon tror att det bland annat kan beror på att man haft en för kort införsäljningsperiod av den nya linjen.

VLT har söker kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck (S) för en kommentar.