Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonsmäll för Västeråskrögare

Under två år bokfördes aldrig intäkter på knappt 3 miljoner kronor. Nu har den 37-årige restaurangchefen i Västerås fått sin dom av skattenämnden.

Han ska personligen betala drygt 1,2 miljoner i skatt.

Det var i början av 2010 som Skatteverket började misstänka att allt inte stod rätt till i krögarens verksamhet.

Skatteverkets ”spanare” besökte den populära restaurangen vid fem tillfällen under 2010. ”Spanarna” dokumenterade försäljningen under tre timmar vid varje tillfälle. Försäljningen jämfördes med vad 37-åringen faktiskt redovisat. Cirka 20 procent av intäkterna bokfördes aldrig. Av 687 serverade rätter bokfördes bara 547.

37-åringen har förklarat ”missarna” med att personalen var ovan och emellanåt missade saker och ting.

Skattenämnden anser också att bolagets bruttovinst, det vill säga förhållandet mellan intäkter och kostnader för råvaror, varit på tok för låg.

Restaurangchefen har förklarat detta med att han köpt in högklassiga, dyra råvaror.

Skattenämnden slår i sitt beslut också ned på att det saknats personalliggare helt eller delvis. Trots att fyra medarbetare redovisat 100-tals arbetstimmar har 37-åringen, enligt bokföringen, inte betalt någon lön till dessa. Slutsatsen är att 37-åringen avlönat delar av personalen med svarta pengar.

Av de oredovisade intäkterna på sammanlagt 3 miljoner kronor bedömer skattenämnden att 37-åringen lagt beslag på hälften. Den andra halvan har gått till att avlöna övrig personal.

37-åringen krävs därför på drygt 1,2 miljoner i skatt för sina svarta inkomster. Bolaget krävs på 2,6 miljoner kronor i moms, arbetsgivaravgifter och avdragen preliminärskatt.

Åklagare ska nu ta ställning till om 37-åringen har rättsliga efterräkningar att vänta.