Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonstöd till flygplatsen kan vara olagligt

EU-kommissionen granskar nu det kommunala mångmiljonstödet som Västerås stad under många år har gett till Västerås flygplats.

Det avslöjar P4 Radio Västmanland.

Stödet kan vara olagligt och om det blir kommissionens slutsats tvingas flygplatsbolaget betala tillbaka hundratals miljoner kronor till ägaren, Västerås stad.

De pengarna finns inte, vilket skulle betyda en konkurs för flygplatsen, säger kommunalrådet Magnus Edström (MP) till P4 Radio Västmanland.

En flygplats kan få offentligt stöd om vissa förutsättningar är uppfyllda: om flygplatsen behövs för att man ska kunna ta sig till regionen, om pengar behövs under max tio år för att vända förlust till vinst eller om det är startbidrag för en särskild flyglinje.

Nu återstår att se om EU-kommissionen bedömer att Västerås flygplats har rätt till stödpengar. Man har begärt svar från Västerås stad som måste förklara varför stödet behövs.