Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet framstår i programförslaget som välvilligt, snällprogressivt och samarbetsinriktat.

Med förslaget till nytt partiprogram vill Miljöpartiet etablera sig som ett stort och brett parti. Men risken är att Alternativpartiet ersätts av Maktpartiet.

Annons

Miljöpartiets programgrupp presenterade i går förslaget till nytt partiprogram. Därmed tar De gröna ännu ett steg bort från de första årens rabulistiska protestpolitik till dagens alltmer etablerade samarbetsparti.

Miljöpartiet var under flera år med och påverkade den ekonomiska politiken under den tidigare socialdemokratiska regeringen. Därefter gjorde De gröna klart att de ville vara med i regeringen, något som spelade stor roll för förra mandatperiodens rödgröna samarbete i rikspolitiken.

Miljöpartiet ingår enligt den egna programgruppen i den politiska majoriteten i en tredjedel av Sveriges kommuner och i de flesta regioner. I Västerås och Landstinget Västmanland är Miljöpartiet det enda parti som har ingått i majoriteten både den här och förra mandatperioden. Förra mandatperioden styrde De gröna med de borgerliga partierna, den här perioden med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Tidigare fanns radikala, för att inte säga orealistiska, formuleringar i programmen om medborgarlön och avskaffad ränta. De ställde till problem när språkrören ville framställa Miljöpartiet som modernt, samarbetsvilligt och verklighetsförankrat. Nu är de formuleringarna borta. Där finns kvar en hyllning till civil olydnad, men även den är ganska försiktigt skriven.

Förra språkröret Maria Wetterstrand har ingått i programgruppen. Med det här förslaget behöver hennes efterträdare som språkrör inte oroa sig när de får frågor om partiprogrammet.

Däremot kan framtida spåkrör behöva ta avstånd från något konkret krav. Gruppen har, som ofta händer med partiprogram, varit väl detaljerad med dagsaktuella krav som genuspedagoger i förskolan eller välfärdsföretag utan vinstsyfte.

Risken med att vara så detaljerad är att kraven antingen kan genomföras eller överges. Då framstår partiprogrammet snabbt som inaktuellt. Partiprogram borde därför vara mer principiellt inriktade och avstå från att lyfta fram dagsaktuella krav.

Men här är Miljöpartiet inte den enda syndaren. Det är svårt att avstå från att bli detaljerad, i synnerhet om många deltar i programarbetet och gärna vill få med något eget förslag.

Miljöpartiets ledning har tidigare talat om att bli ett ledande och stort parti. Den målsättningen kommer igen i ett inlägg i Dagens Nyheter om programförslaget. Miljöpartiet ska bli jobb- skol, kultur- och frihetspartiet de gröna. Miljöpartiet värnar om företag och anställda, storstad och landsbygd.

Det är till att ha god aptit. Men risken finns att den som gapar över mycket mister hela stycket.

Miljöpartiet framstår i programförslaget som välvilligt, snällprogressivt och samarbetsinriktat. De senaste politiskt korrekta ståndpunkterna finns med. De gröna är föga förvånande första parti med att använda det könsneutrala hen i en programskrift.

Det är bra för svensk politik att Miljöpartiet har mognat och inriktar sig på att ingå i majoriteter och att samarbeta pragmatiskt både till höger och vänster. Det underlättar breda uppgörelser. Men det är inte lika säkert att väljarna strömmar till när Alternativpartiet blir partiet som alltsom ofta sitter vid makten.