Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet har blivit maktparti

I september 2013 ställde jag en rad frågor till Miljöpartiet och Vänsterpartiet angående flygplatsen. Bland annat frågade jag hur viktig flygplatsfrågan egentligen var för dem och om man inför denna mandatperiod skulle ställa krav på en avveckling eller om man kunde tänka sig att delta i en koalition som subventionerade flygplatsen i ytterligare en period.

Vasiliki Tsouplaki (V) samt Magnus Edström (MP) och Marléne Tamlin (MP), svarade mig. Svaret var glasklart: ”Vi står fast vid vårt ställningstagande: Inga mer skattepengar till flygplatsen!”

Sedan dess har kommunalval hållits och en ny koalition, utan Vänsterpartiet men med Miljöpartiet, har bildats. Förvånande nog är en av punkterna den nya koalitionen kommit överens om en fortsatt satsning på flygplatsen.

Detta trots Edströms och Tamlins svar och trots att Miljöpartiet i sitt val- program påstår sig vilja stoppa subventioneringen till flygplatsen och ställa tydliga miljömässiga och etiska krav på alla kommunens verksamheter. Det glasklara svar jag fick för ett år sedan har grumlats betydligt och frågan är om Miljöpartiet ens vet själva var de står i flygplatsfrågan.

Miljöpartiet har redan förutsett en svekdebatt, men försvarar sig med att ”man måste vara beredd att göra vissa eftergifter”. Frågan är dock hur länge man kan kompromissa i denna fråga utan att helt tappa tro- värdigheten.

Det är uppenbart att frågor som friskoleetableringar är viktigare för Miljöpartiet än flygplatsfrågan. Hade den politiska viljan funnits borde man åtminstone ha kunnat få till en folkomröstning om flygplatsen, särskilt med tanke på att Socialdemokraterna hade en sådan som vallöfte och att Miljöpartiet i sitt valprogram skriver att man vill ”utveckla metoder för bredare och öppnare beslutsunderlag i viktiga frågor”.

Miljöpartiet kommer, om nuvarande styret håller, att ha suttit i styrande ställning i tre mandatperioder i följd. Inget annat parti har suttit längre vid makten.

Det har dock haft sitt pris. Partiet som en gång grundades av idealister har, åtminstone lokalt, förvandlats till ett oerhört pragmatiskt parti som inte drar sig för att köpslå med sina ideal.

Att man inte brytt sig om Västerås stads egen utredning, som visar att flygplatsen kommer att få mycket svårt att klara sig på egen hand ekonomiskt, är illa nog. Desto allvarligare är att stödet till den klimatmässigt tveksamma flygplatsen är ett svek mot det som partiet påstår ligger dem varmast om hjärtat: miljön.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel