Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet: Vi satsar och har satsat stort på utbildningsområdet

I höstens budget har Miljöpartiet högre ambition än regeringen på lärares karriär, kompetens och löneutveckling.

Det är en mer omfattande satsning och en mer genomtänkt satsning än den som regeringen presenterade i sin budget. Roger Haddad (FP) har därför fel när han påstår att inget annat parti än Folkpartiet är berett att satsa på lärare.

Roger Haddad måste ha missat att läsa nyhetsrapporteringen eller följa den skolpolitiska debatten de senaste månaderna om han inte kände till det här. Skola och utbildning är ett av de mest prioriterade områdena i Miljöpartiets politik för att modernisera Sverige.

Dessutom har vi på ett mycket tydligare sätt än vad regeringen gjort påvisat vikten av att karriär-, kompetens- och löneutveckling följs åt. Regeringens kompetenssatsningar är inte kopplade till lärarnas karriärsatsning. Den syftar också endast, enligt budgetpropositionen, till att premiera duktiga lärare.

För oss i Miljöpartiet är det inte tillräckligt. Satsningar på karriär och kompetenslyft för lärare måste alltid leda till utveckling för skolan som helhet. Annars blir det bara en papperstiger eller en karriärstege utan innebörd.

Regeringen lämnar också walk over i lönefrågan. Efter allt snack om högre löner konstaterar regeringen i budgeten att lönerna ska behandlas av parterna precis som vanligt. Men kompetens, karriär och lön ska följa varandra. Det innebär att lärare som vidareutbildar sig ska garanteras löneökning.

Naturligtvis skall även lärare i förskolan ta del av denna satsning, något som regeringen missat. Både när det gäller den obligatoriska skolan och förskolan satsar Miljöpartiet mer pengar än regeringen

Miljöpartiet satsar också mer än regeringen för att uppnå högre kvalitet i högskolan. När regeringen bara omfördelar medel utan att berätta var pengarna ska omfördelas från gör Miljöpartiet en högre satsning än rege-ringen i sin budget för att garantera en ökning av undervisningstimmarna i många utbildningar.

Vi har dessutom medel till att karriär-centrum inrättas för att stärka kontakterna mellan studenterna och näringslivet, och öka möjligheterna att få jobb efter avslutad utbildning. Möjligheterna till praktik under studietiden utökas också i vår budget.

Så till skillnad från regeringen och Roger Haddads prat om satsningar, visar Miljöpartiet att det är fullt möjligt att verkligen satsa och sätta kvalitet i förskola, skola och högskola främst. Folkpartiet tappar trovärdighet medan Miljöpartiet tar platsen också som Skolpartiet de gröna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel