Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartister: Dagens samhälle kräver nya försäkrings-lösningar som gertrygghet för fler

Kunskapssamhället behöver arbetslivstrygghet. En av de viktigaste framtidsfrågorna är arbetet med att förbättra trygghetssystemen. Det har blivit allt tydligare hur människor som drabbas av sjukdom eller arbetslöshet bollas runt mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Det som regeringen Reinfeldt kallat ”åtgärder mot utanförskap” har också lett till att allt fler människor i dag står helt utan rätt till sjukförsäkring, a-kassa eller kommunernas försörjningsstöd.

Svårigheterna att komma in i de trygghetssystem som är tänkta för arbetsmarknaden har samtidigt ökat eftersom allt fler – inte minst ungdomar – inte kvalificerar sig för de regler som krävs. Arbetsmarknaden har förändrats, liksom floran av anställningsformer. System som byggdes upp för att skapa trygghet på en arbetsmarknad där det fanns gott om arbete och där normen var 40 timmars arbetsvecka, stänger i dag många människor ute.

Dagens samhälle är inte längre bara ett industrisamhälle utan också ett kunskapssamhälle som kräver nya försäkringslösningar för en trygghet som fler kan omfattas av.

Att de som står utan a-kassa och sjukförsäkring hänvisas till kommunernas socialkontor för att få försörjningsstöd är bekymmersamt, inte bara för den enskilde, utan också för kommunerna som får allt svårare att få ekonomin att gå ihop. I slutänden riskeras nedskärningar i välfärden – i vården, skolan och omsorgen.

En utredning håller just nu på att se över de allmänna försäkringarna vid sjukdom och arbetslöshet. Vi i Miljöpartiet de gröna vill ha en allmän trygghetsförsäkring – arbetslivstrygghet. Med förslaget kommer fler än i dag att inkluderas, enskilda kommer inte längre att skyfflas runt mellan systemen och ingen kommer som i dag att sparkas ut ur trygghetssystemen.

När vi i dag besöker Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan i Västerås är det för att lyssna på dem som dagligen möter utförsäkrade och långtidsarbetslösa, och höra hur myndigheterna samarbetar och samverkar med varandra.

Vem som helst av oss kan bli sjuk eller drabbas av arbetslöshet. Ibland inträffar båda samtidigt. Det är hög tid att vi inför ett modernt system som tar verklig hänsyn till människors situation och behov. Vårt förslag är ett system för en allmän arbetslivstrygghet med en dörr in och med en enda myndighet som ser till den enskilda människans behov av ekonomisk trygghet – oavsett om det är sjukdom eller arbetslöshet man drabbas av.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel