Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartister: Hemlöshet behöver inte finnas

Det finns ingen typisk hemlös, inga egenskaper som gör en person lämplig för hemlöshet. Bilden av hemlösa som skäggiga gubbar stämmer inte.

Det är stora skillnader mellan personerna, deras bakgrund och deras olika situationer. Hemlösheten beskriver inte en person utan den situation som en person befinner sig i.

Den 10 januari presenterade Socialstyrelsen att 34 000 personer i Sverige lever i hemlöshet. Av dessa är mer än 400 barn. Hemlösheten har ökat kraftigt de senaste fem åren. Tydligast ökar andelen ungdomar, kvinnor och utrikes födda. Var tredje person i hemlöshet är förälder till barn under 18 år.

Precis som det inte finns en orsak till att personer blir och förblir hemlösa så finns det inte heller en enkel lösning. Men vi vet att nytänkande och en kraftsamling kan skapa förändring.

För det första ska alla garanteras ett eget tryggt boende. Likt mat, kläder och utbildning är bostad en grundläggande rättighet. Aktuell forskning vid socialhögskolan i Lund lyfter fram metoden Bostad först. Utgångspunkten är att hemlösheten främst är ett bostadsproblem, och att en egen bostad är en förutsättning för att ytterligare problem ska kunna åtgärdas.

Stöd- och vårdinsatserna ska ske utifrån individens behov med bostaden som utgångspunkt.

För det andra behövs en ökad byggtakt och en social bostadspolitik. I grunden handlar hemlösheten om tillgången på bostäder. En social bostadspolitik innebär att fler områden får blandade boende- och upplåtelseformer, att bostadsbolagen tar del i det sociala ansvaret och ny skarp lagstiftning som gör att barnfamiljer aldrig kan vräkas till hemlöshet.

För det tredje måste staten ta ett tydligare ansvar. Det är hög tid att de åtaganden som finns i de mänskliga rättigheterna och regeringsformen omsätts till en konkret lagstiftning och en myndighetsutövning som garanterar allas rätt till en bostad. Kommunerna måste erbjuda alla som lever i hemlöshet en fast bostad.

För att stötta kommunerna att klara bostadsförsörjningen ska en ny nationell stiftelse bildas. Genom att köpa spridda lägenheter och delar av hus ska stiftelsen säkra det antal lägenheter som kommunerna på egen hand inte klarar av att ta fram.

Precis som med svält och barnadödlighet ska inte den som blir utsatt klandras för hemlöshet. Det finns ingen typisk hemlös, inget ”vi-och-dom”. Det behöver inte finnas hemlöshet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel