Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartister: Satsa på 100 procent förnybar energi!

Miljöpartiet de gröna anser att utbyggnaden av förnybar energi och ansträngningar att använda energi klokt bör få stöd och uppmuntras.

Att det skapar nya jobb och en hemmamarknad för företag inom modern energiteknik är en sida av saken; en annan, och på sikt viktigare anledning, är att det leder rätt – det är rätt sak att göra för att skapa ett hållbart energisystem och minska vår miljöpåverkan.

I den skuggbudget vi nu lagt fram till riksdagen visar vi att Miljöpartiet de gröna framtidssatsar med sikte på att Sverige ska ha 100 procent förnybar energi 2030. Vi vill behålla eller öka stöden inom flera av de områden där regeringen nu skär ner och fasar ut. För att öka takten i utbyggnaden av förnybar energi anslår vi sammanlagt cirka 3,8 miljarder kronor över tre år.

Miljöpartiet vill att alla ska kunna bli elproducenter. Vi är övertygade om att människor och företag som ges större makt över sin energisituation vill minska sin energianvändning och utvinna egen energi från solpaneler, små vindsnurror eller andra förnybara energikällor.

Därför vill vi göra det möjligt för människor att dra av sin egen elproduktion från den el de köper från nätet, så kallad nettodebitering. Vi vill också stödja människor som vill byta ut direktverkande elvärme mot fjärrvärme eller förnybara energikällor.

Den industri som klarar att producera varor och tjänster som behövs i ett samhälle fritt från fossila bränslen är de företag som kommer att skapa jobb och inkomster i framtiden. Effektivare energianvändning gör att företagensänker sina kostnader och blir mer konkurrenskraftiga. Den förnybara energi-produktionen måste växa kraftigt och arbetet med energieffektivisering måste öka och ske i snabbare takt än i dag.

Företrädare för politiken och näringslivet måste samverka för att hitta lösningar och ta de stora kliv framåt som behövs för att fasa ut de fossila bränslena. Vi behöver arbeta både lokalt, nationellt och internationellt.

I dag ska vi därför träffa företrädare för förnybar energiproduktion i Västerås, vi träffar företrädare för solenergibranschen och besöker Landstingets nya solcellsanläggning. Vi besöker ABB för att ta del av deras arbete med bland annat storordern på vindkraftverk till Tyskland. Vi ska lyssna och lära så att vi kan bli ännu bättre på att med politikens verktygverka för att uppnå visionen om100 procent förnybart!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel