Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mimer nekas att övervaka entréer

Mimer får inte ha övervakningskameror i två av sina bostadshus. Det är kränkande i entréer, anser DI (Datainspektionen).

DI har tittat på Mimers kameraövervakning på fem platser i Västerås. På Södra Allégatan 18 och Axel Oxenstiernas gata 45 måste man upphöra med övervakningen.

Skälet är att det är integritetskränkande i entréer och trapphus i bostadshus, förklarar Hans Kärnlöf som är jurist på Datainspektionen:

– Man kan kartlägga de boendes vardag. Man kan se när människor kommer och går, med vem de är i sällskap och i vilket skick de är.

Kränkningen står inte i proportion till nyttan med övervakningen, menar han och tar Stockholmsförorten Rinkeby som exempel:

– Vi godtog kameraövervakning på tre adresser där det var väldiga problem med ungdomsgäng som trakasserade och skrämde boende. Svenska Bostäder försökte prata med ungdomarna och väktare körde ut dem men det hjälpte inte. De boende kände sig hotade.

Datainspektionen har däremot inget emot att Mimer fortsätter att övervaka brandtrappor, miljöbodar, skollokaler och källare. Det anses som mindre känsligt.

DI gör även ett undantag för entrén på Allmogeplatsen 35A:

– Det är en jättestor entré, som ett mindre torg. Där hade man problem med ungdomar som höll till och med allvarlig skadegörelse, man satte eld på julkransar på dörrar till lägenheter. Man hade försökt med väktare.

Enligt Mimers vd Fredrik Törnqvist kommer bolaget inte att överklaga beslutet.