Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mimer och Mälarenergi satsar dyrt och dåligt

Mälarenergi är ett välkänt och bra skött energiföretag. Sedan fjärrvärmen infördes i början av 1960-talet har företaget försett västeråsare med låga taxor.

Fram tills nu har det i styrelsen funnits en bred överenskommelse om att Mälarenergi ska sträva efter låga taxor för västeråsarna. Med kloka investeringar har man kunnat hålla bland de lägsta taxorna i landet.

Genom den senaste investeringen i panna 6, som var på 3 miljarder kronor, kan företaget spara 260 miljoner per år på grund av inköpt avfall. Annars skulle värmepriserna ha höjts med 30-40 procent.

Nu återstår en stor investering på 1,5 miljoner i panna 7 som bland annat förbättrar miljön och säkerställer produktion.

Mälarenergi måste förbättra lönsamheten för att klara sina framtida investeringar och hålla ett lågt pris. Styrelsen i Mälarenergi har lagt ett besparingsprogram på 50 miljoner kronor 2015, 75 miljoner kronor 2016 och 100 miljoner kronor för 2017 och 2018. Detta har styrelsen gjort i enighet.

Markanden för Mälarenergi. Besparingar på uppvärmningen sker löpande i de flesta fastigheter, vilket ger problem för Mälarenergi. Till detta kommer att bergvärmeproduktion blir billigare och priserna ligger klart under Mälarenergis.

Detta gör att priserna inom företaget i framtiden måste sänkas för fjärrvärme, för att inte tappa marknadsandelar. Minskad volym minskar lönsamheten, då företaget har stora fasta kostnader i overhead och kapital.

Det är totalt oförklarligt att ledningen i Mälarenergi krävt att få köpa fastigheten vid Björnövägen (ligger i aktiebolaget Björnklockan). Om företaget nu behöver mer utrymme för kontor finns billigare alternativ i Västerås.

Bland annat kan företaget låta bolaget Klövern bygga ut nuvarande kontor. De senaste månaderna har man påbörjat processen inför köpet av Björnklockan till Mimer AB. Dock ska kostnaderna fördelas 80 procent på Mälarenergi och 20 procent på Mimer AB.

Björnklockan är en fastighet som stått tom under många år och måste saneras ordentligt. Marken är förorenad med bland annat kadmium och andra metaller i marken och asbest i taket.

Huset är K-märkt vad gäller fönster, så i praktiken måste allt innanmäte rivas, saneras och byggas nytt. Mimer planerar att köpa fastigheten för 48,9 miljoner kronor och i praktiken bygga nytt.

Den preliminära byggkostnaden är satt till 260 miljoner kronor, totalt alltså 310 miljoner kronor.

Andra potentiella köpare av Björnklockan som räknat på vad ett bygge skulle kosta tror på minst 150 miljoner kronor till, alltså i storleksordningen 450 miljoner kronor. Till detta kommer en nedskrivning som köparen, det vill säga Mimer, måste göra vid ett bokslut.

För Mälarenergi tillkommer kostnader för hyran i nuvarande kontor till och med år 2020 eftersom ett avtal finns med Klövern. Likaså kostnader för flytt under löpande verksamhet som uppskattas till 10-15 miljoner kronor, inkluderat produktivitetsförluster vid flytt.

Vad gäller Mimer är deras huvuduppgift att bygga hyresrätter i Västerås. Där finns ett enormt behov.

När styrelsen i Mälarenergi röstade segrade förslaget att köpa Björnklockan AB med 4-3, vilket även hände i Mimers bolagsstyrelse. Nuvarande majoritet röstade för och minoriteten röstade enhälligt emot.

Likadant var det i kommunstyrelsen. I dag kommer detta köp upp i kommunfullmäktige. Om röstantalet står sig finns ett mandats övervikt för köp av fastigheten (S, C, MP och KD).

Skulle denna investering göras för Mälarenergi belastas företaget med ökade kostnader utöver det sparpaket som fastlagts av styrelsen. Vad innebär detta? Ytterligare försämrad lönsamhet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel