Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mimer om kritiken: Boende är med och bestämmer renoveringar

Svar angående renoveringar enligt bruksvärde – insändare 24 oktober.

Viktigast för Mimer är att våra hyresgäster trivs och att vi tar ansvar för deras boendemiljö. Utöver kontinuerligt underhåll kommer alla fastigheter någon gång att behöva moderniseras för att säkra tekniska kravställningar och möta hyresgästernas önskemål om en bra bostad och boendemiljö.

När vi renoverar en fastighet utgår vi från en samrådmodell där hyresgästerna är med och påverkar omfattningen av ombyggnationen utöver åtgärder enligt grundnivå. (Grundnivån är sådana åtgärder som krävs för att byggnaden ska fungera och hålla över tid till exempel byte av uttjänta avloppsledningar, elsystem eller lagning av läckande taket. Sådant som tillhör ett hus grundfunktioner.) I samrådsgruppen ingår utöver hyresgästerna också representanter för Mimer och Hyresgästföreningen.

Ombyggnadsfrågor som kan diskuteras inom gruppen är till exempel planlösningar i lägenheter, utformning av trapphus, entréer och gården, allmänna utrymmen som källare och tvättstuga samt material och färgval för lägenheterna. Tillsammans tar samrådsgruppen fram ett förslag kring åtgärder för fastigheten och gården, och samtliga hyresgäster bjuds in att rösta om förslaget.

Den nya hyran efter ombyggnation sätts utifrån bruksvärde och ska vara skälig. Det är en modell där vi jämför hyresnivåer för likvärdiga lägenheter i Västerås. Bruksvärde bestäms av en rad faktorer – från reparationsnivåer och modernitetsgrad i lägenheten till fastighetens utrymmen, förmåner (till exempel tillgång till garage) och läge.

För 2017 justerades grundhyran med 0,68 procent som insändaren skriver. Mimers kostnader ökar generellt varje år, precis som hos de flesta företag och samhället i stort. Det är kostnadsökningar som gäller drift och skötsel av våra fastigheter, men även löneökningar på den svenska arbetsmarknaden påverkar.

Samtidigt gjordes omfördelning av hyra i ett antal fastigheter hos Mimer för att uppnå likvärdiga hyror, vilket innebar att vissa lägenheter fick högre hyra medan hyran sänktes för andra lägenheter.

Mikael Källqvist, vd på Bostad AB Mimer

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare