Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mimer satsar på att bygga rökfria hus

Rökförbud i lägenheten, på balkongen och gården. Det tänker Mimer införa i sina nya hus. Sebastian Darrell bor i ett privatägt rökfritt hus. ”Det är jättebra och känns fräscht”, säger han.

Han bor i ett av de allra första rökfria hyreshusen i stan, på Råsegelgatan på Öster Mälarstrand. Huset ägs av bolaget Tornet. Att fastigheten är rökfri var inte orsaken till att han flyttade dit. Han minns inte ens om det stod i kontraktet.

– Men det blev en glad överraskning och en positiv bonus, säger Sebastian Darrell, som själv inte röker.

Han har tidigare bott i hus där grannarna varit rökare.

– Jag fick in rök när de blossade på balkongen och man kände lukten i trapphuset också. Det tyckte jag inte alls om.

– Här har jag bott i nästan ett år och det luktar fort-farande väldigt fräscht och nymålat. Och det är inga fimpar på gården.

– Så om jag flyttar vill jag bo i ett rökfritt hus igen, säger Sebastian Darrell.

Henrik Liljeros i grann-porten säger:

– Jag flyttade inte hit för att det är rökfritt, men det kom som en välkommen bonus eftersom jag har småbarn.

Det kommunala bostadsbolaget Mimer väljer nu att införa rökförbud i nya hus.

Fler rökfria hus

Först ut med rökfritt blir Regementet på Viksäng där det är inflyttningsklart i maj. Sedan följer Stjärnhimlen på Vetterstorp och Mesanseglet på Öster Mälarstrand.

Rökförbudet gäller bara nybyggnation, inte lägenheter som byggts tidigare.

Varför rökfritt Anders Nordstrand, vd för Mimer?

– En bättre boendemiljö är det primära. Vi har lyssnat på vad människor tycker och många blir väldigt störda av rökning. Röken sätter även sina spår i lägenheterna. Det är ett bekymmer om en icke-rökare flyttar in efter en storrökare. Det kan också vara drag mellan lägenheterna.

Men om någon röker utomhus eller på balkongen då?

– Det blir förbjudet, för vi vet att hyresgäster tycker att det är störande. Om de har fönster öppna drar röken in. Allergier, inte minst rökallergier, ökar.

Får man ha djur i de nya husen – många är ju allergiska mot sådana också?

– Djur är tillåtna, säger Anders Nordstrand.

Han påpekar att alla intresserade kommer att informeras om rökförbudet och att det ska stå i kontraktet att lägenheten är rökfri.

Vad händer om någon ändå röker?

– Det är en ordningsfråga som vi får ta upp med hyresgästen. Men jag vet inte vad som skulle hända om ärendet går till hyresnämnden, säger Mimers vd.

Mikael Dimgård är bostadspolitisk utredare vid Hyresgästföreningen i Västerås. Han säger:

– Vår jurist gör tolkningen att rökfritt är förenligt med hyresrätten om det skrivs in i avtalet innan man flyttar in. Då har ju hyresgästen ett val. Men det är svårt att svara på vad som gäller redan befintliga lägenheter.

– Som förbund tycker vi att det är bra med rökfria lägenheter.