Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mimer tjänar allt mer - men glöm sänkta hyror

Det kommunala bostadsbolaget Mimer gick förra året 3 016 kronor i vinst på en normaltrea. Det är 165 procent mer än 2008. Samtidigt har underhållskostnaderna bara ökat marginellt.

Ändå är hyressänkningar inte aktuellt. Bolaget återinvesterar pengarna i stället, säger vd:n Fredrik Törnqvist.

– Vi är ett affärsdrivande företag och ska tjäna pengar för att expandera. Med en inflationstakt på 3,2 procent finns inte utrymme för hyressänkningar när vi ska förhandla om nästa års hyror.

Med vinsten på 3 000 kronor ligger Mimer på 16:e plats bland de 50 största bostadsbolagen. Mest tjänar LKF i Lund med 10 500 kronor per lägenhet.

I underhåll satsar Mimer bara 136 kronor per kvadratmeter.

– Vi har en lägre grundhyra är de flesta av landets 300 kommunala bostadsföretag. Förra året satsade vi 120 miljoner på underhåll och 200 miljoner på ombyggnationer, så granskningen är lite trubbig, säger Fredrik Törnqvist.

Granskningen har gjorts av tidningen Hem Hyra. Procentuellt ligger Mimer sjua i statistiken med en vinstökning på 165 procent sedan undersökningen 2008.

”Vår vision är att bli Sveriges bästa bostadsföretag”, bloggar Fredrik Törnqvist.

Hur då?

– Vi har stora planer. Just nu bygger vi 160 lägenheter i hamnen och gör förtätningar på Viksäng och Skiljebo.

Han tillägger:

– Vi gör egentligen inte så stor vinst. Efter skatt och reavinster tjänade Mimer 33 miljoner kronor förra året. Det är inte så mycket med en omsättning på 330 miljoner. Huvuddelen stannar i bolaget, i fjol delade vi bara ut 3,4 miljoner till kommunen.

På Välljärnsgatan på Bäckby bor Fredrik Holmberg med familj i en fyra. Lägenheten är okej, säger han, men städningen av entré och hiss är under all kritik.

– Städfirman ska städa på torsdagar, entré och hiss även på måndagar. Det är två veckor sedan de satte sin fot här.

Det märks. När VLT:s team kliver in i hissen fastnar skorna i golvet. Smutsen kryper ända upp på väggarna.

– Kvartersvärden var här i måndags och lovade att städningen skulle ske samma dag. Men det hände inget, säger Fredrik, som har tre barn och menar att det här är ingen bra miljö för dem.

– Flera gånger har jag torkat urin ur hissen. Folk spottar i hissen, häller ut dricka.

Kvartersvärden Mikael Bokstrand säger:

– Har de inte städat på två veckor är det ett avtalsbrott. Jag har varit i kontakt med firman och nu ska vi sätta press på dem. Sköter de sig inte får vi anlita en annan firma.