Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mimer vill höja hyrorna

Mimer vill höja hyrorna med i snitt 168 kronor per lägenhet nästa år. En anledning är dyrare fjärrvärme.

Mimer vill höja hyrorna med i genomsnitt 3,5 procent nästa år. Det är en kraftigare ökning än tidigare år och innebär 168 kronor i hyreshöjning för en typisk lägenhet.

Mimer, med nästan 11 000 lägenheter i Västerås, hänvisar till den höga inflationstakten, samt ökade priser för bland annat fjärrvärme. Fjärrvärmekostnaderna kommer att öka med 8 procent för Mimer nästa år.

- Vi måste få täckning för kostnadsökningar för att kunna bibehålla servicenivån. Om vi inte får kostnadstäckning går det tyvärr ut över kvaliteten långsiktigt, säger FredrikTörnqvist, Mimers vd.

Mimer och hyresgästföreningen sitter i förhandlingar om hyresnivåerna, som Mimer hoppas kan vara avslutade i mitten av december. Då kan man införa hyresökningarna från januari nästa år. Hyresgästföreningens förhandlingsledare, Alf Mölleryd, riktar en känga till Mälarenergi inför förhandlingarna.

– Fjärrvärmetaxorna höjs mycket drastiskt det kommande året. Detta är ett resultat av politiska beslut i Mälarenergi AB. Politikerna måste också ta ansvar för att hyrorna ska ligga på rimliga nivåer, säger han i ett pressmeddelande.

Alf Mölleryd motsätter sig hyreshöjningen med att ekonomin redan är tuff för lägenhetsinnehavarna.

- Löntagarna har manats till återhållsamhet i löneförhandlingarna och för att inte hota köpkraften och den ekonomiska tillväxten bör samma krav ställas på fastighetsägarna, säger han.