Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mimerhyresgäst: Vems pengar går till nya centrumlägenheter?

I VLT den 11 maj fanns en intressant nyhetsartikel om Mimers utförsäljningar samt en debattartikel från Västeråsalliansen med Lars Luttropp i spetsen. I den senare redovisas svårjämförbara siffror för utförsäljningar till bostadsrätter och för nyproduktion och upprustningar.

Utförsäljning till bostadsrätter under innevarande mandatperiod anges till 442 lägenheter som gett 490 miljoner kronor i bruttointäkter och 335 miljoner i reavinst. Att vi hyresgäster under motsvarande period har betalat in 2 977 miljoner kronor i hyra till Mimer, enligt årsredovisningen 2009, nämns inte som en avgörande faktor i tidningsartiklarna.

Politikernas artikel ger mest intrycket av att det är just utförsäljningarna till bostadsrätter som bär upp Mimers ”goda resultat”. Genom utförsäljning till bostadsrätter har Mimer ”kunnat finansiera sina omfattande ny- och ombyggnationer under 2009-2010 utan at ta några nya lån” sägs det. I direkt anslutning till detta anges att Mimer under 2009-2012 kommer att bygga 600 nya bostäder och bygga om 900, vilket kan uppfattas som att intäkterna från de angivna utförsäljningarna kan täcka även dessa utgifter.

Ett stycke längre ner i debattartikeln den 11 maj anges dock att ”ytterligare fastighetsförsäljningar behövs”, men hur många lägenheter som behöver säljas för denna period anges inte. Enligt Mimers årsredovisning 2009 blev endast 56 nya lägenheter klara 2009. I övrigt redovisas endast projekterade och påbörjade nya lägenheter.

I en senare debattartikel den 18 maj 2010 skriver Luttropp att Mimer under de senaste tre åren har minskat sin låneskuld med 600 miljoner kronor och ökat sitt eget kapital med 300 miljoner. Detta indikerar att utöver de 490 miljoner kronor som Mimer tagit in från utförsäljning till bostadsrätter så har vi hyresgäster i kvarvarande lägenheter betalat 110 miljoner för att minska låneskulden och dessutom betalat in 300 miljoner kronor för att öka Mimers egna kapital.

Om Mimer sedan under 2009-2010 har finansierat ny- och ombyggnader utan nya lån så blir frågan varifrån dessa pengar har tagits, från annan utförsäljning eller från oss vanliga hyresgäster. Är det vi gamla hyresgäster i förorterna som betalar när Mimer byter ut äldre billigare lägenheter i centrum mot nya mycket dyrare lägenheter som vi vanliga hyresgäster inte har råd att hyra? Är det bara tidigare villaägare, som har gynnats av räntesubventioner och av en återhållen nyproduktion med åtföljande värdestegringar, som skall kunna efterfråga de nya dyra lägenheterna i centrum? Normen för den så kallade ”flyttkedjan” ?

Mimers nya affärsidé tycks vara att sälja ut många enheter av det gamla billiga beståndet och skaffa ett mindre antal nya dyrare enheter och få ut mera vinst på att hantera en mindre volym. En inte ovanlig princip i affärskretsar. Enligt årsredovisningen 2009 har Mimers totala lägenhetsbestånd, för fyraårsperioden från årsslutet 2005 till årsslutet 2009, minskat med 1 052 lägenheter, inkluderande bostadsrättsutförsäljningar och andra utförsäljningar. Detta indikerar, att om Mimers nya affärsidé skall fungera så måste Mimer sälja ut och minska sitt lägenhetsbestånd med cirka 260 lägenheter per år, vilket ger allt färre nöjda hyresgäster i framtiden. Men vem bryr sig om det så länge som årsredovisningen ser trevlig ut?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel