Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mimers diskmaskin en dyr historia

En diskmaskin hos Mimer kan bli en kostsam affär. Månadspåslaget på hyran tickar utan stopp, efter tio år kan maskinen ha kostat över 18 000 kronor.

Den som vill ha diskmaskin i sin hyresrätt hos kommunala bostadsbolaget Mimer kan få det – mot ett tillägg på hyran.

En diskmaskin som kostar 7000 kronor i engångskostnad i handeln, kostar löpande 153 eller 102 kronor i månaden (beroende på om installationen är förberedd eller ej) för hyresgästen.

Det innebär att efter 10 år har hyresgästen hos Mimer betalat 18360 alternativt 12240 kronor för diskmaskinen.

– Vi har gjort en självkostnadskalkyl, vi tjänar inga pengar alls på att erbjuda den här möjligheten för våra hyresgäster. Det ska vara självfinansierat, annars är det någon annan hyresgäst som får vara med och betala, säger Eva Favaro, marknadschef på Mimer.

Det är hyresgästföreningens medlemstidning Hem och hyra, som gjort en jämförelse mellan olika tillvalsavtal hos hyresvärdar i landet. I jämförelsen mellan 21 hyresvärdar från Malmö i söder till Umeå i norr hamnar Mimer bland de dyraste.

Eva Favaro tycker att undersökningen är miss-visande eftersom den inte tar hänsyn till olikheter mellan bolagen när det gäller service, inköp och annat.

Att diskmaskinstillvalet fortsätter ticka år efter år förklarar Eva Favaro med att det är en standardhöjning.

– Installerar man en diskmaskin kommer lägenheten alltid att ha en diskmaskin och Mimer har fullt underhållsansvar för den, säger Eva Favaro.

Olika maskiner och olika villkor

Prisuppgifterna kommer från bostadsbolagen och gäller 60 centimeter breda diskmaskiner, om än av olika märken och installationsförutsättningar, helt jämförbara är därmed inte uppgifterna.

Hos en del värdar betalar hyresgästen ett påslag på hyran för diskmaskinen under en begränsad tid, till exempel fem år.

Hos vissa får hyresgästen ta med sig maskinen vid flytt.