Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Min partner vill inte ha barn"

Vad gör man om man drömmer om barn och ens partnern inte vill? Familjelivsmedlemmen Helena Johansson är 34 år och känner att tiden rinner ifrån henne. Men hennes sambo vill inte bli pappa.

När Helena och Johan träffades var de båda säkra på att de inte ville ha barn. Särskilt Helena var övertygad om att hon aldrig skulle vilja bli mamma. Hon hade aldrig känt behovet av att skaffa barn.

– Tanken att skaffa barn var lika främmande för mig som att gå på månen, säger Helena.

Men en dag ändrade sig plötsligt Helena.

–Det var den biologiska klockan som börjat ticka. Det kom som en chock för oss, berättar Helena.

Men Johan var fortfarande säker på sin sak, han ville inte ha några barn. Paret träffades genom jobbet för fyra år sedan. Nu bor de tillsammans i en tvåa i en mellanstor svensk stad med sina två katter. Helena tycker att barnfrågan påverkat deras förhållande mycket. Hon mår ofta dåligt och undrar hur hon ska kunna leva barnlös utan att bli bitter.

Gerd Elliot är parterapeut och svarar på frågor på Sveriges största familjesajt, Familjeliv.se. Hon tycker att paret ska tänka sig för noga. Är barnet eller förhållandet viktigast?

–I den här situationen finns inga kompromisser utan någon måste ge vika.

Både Helena och Johan behöver noga tänka igenom frågan och var de står, berättar Gerd.

Helena måste fråga sig själv om längtan efter barn eller förhållandet med Johan är viktigast. Och Johan måste tänka om det finns möjlighet att skaffa barn för att relationen med Helena är så vikig. Men då måste han känna att han kan ta ansvar för barnet, berättar Gerd.

Johan ser bara praktiska problem när det kommer till barn. Han vill inte förlora sin frihet och är rädd att han inte skulle orka med sömnbristen som många nyblivna föräldrar drabbas av. Helena däremot tror att ett barn är den största upplevelsen i livet.

– Ibland tänker jag att allt är mitt fel, eftersom det är jag som har ändrat mig. Jag känner mig oattraktiv och att jag borde kunna locka fram reproduktionslust hos honom, säger Helena.

Helena upplever det jobbigt med omgivningens frågor och hintar om att de ska skaffa barn. Hon tror inte att hon kommer lämna sin sambo trots att han inte vill ha barn.

– Jag får ofta frågor om när vi ska skaffa barn, men ingen frågar någonsin min kille! säger Helena.

Enligt Gerd Elliot är det vanligt att omgivningen oftare frågar kvinnan i paret. Hon tycker att Helena och hennes sambo gemensamt ska komma överens om vad de skall säga när de får frågan. Gerd berättar att det är viktigt att Johan inte lämnar Helena ensam i barnfrågan. Han måste hjälpa henne att formulera ett svar och stötta henne i de situationerna.

– Givetvis är det upp till var och en vad man vill säga och till vem. De som står en nära kanske man vill vara mer ärlig mot så att man kan prata om saken och få stöd. Till vissa vill man inte säga någonting alls och då kan man undvika att svara eller hitta någon lämpligt svar, säger Gerd Elliot

Helenas råd till andra i samma situation är att vidga vyerna och inse att alla människor faktiskt inte har barn. Man måste våga fråga sig själv vad som är viktigast - killen man älskar eller ett barn. Om man gör slut är det ju inte säkert att man träffar någon ny som man vill ha barn med heller.

På Familjelivs forum diskuteras ofta ofrivillig barnlöshet. Helena känner att hon har fått stor hjälp av att diskutera med andra i samma situation.

– Det hjälper att veta att man inte är ensam om det här problemet, säger hon.