Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mindre roliga rekord

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Förra veckan berättade jag om värmeböljan 2003 i Europa som skördade många liv, bidrog till sämre skördar och skogsbränder. Men hur var den svenska sommaren? Gjorde högtrycket att regnområden istället styrde upp mot våra breddgrader och sommaren regnade bort?

Vi fick faktiskt lite utav varje under den sommaren. På det stora hela var den svenska sommaren 2003 varm. Sommaren började med sol och värme men vände till ostadigt väder efter ett tag. Precis som ner över kontinenten har vi rekord att stoltsera med. I Norrland slogs värmerekord i juli. Kvikkjokk fick 17.1 grader och slog det gamla på 16.9, Kiruna 16.9 (16.2 var gamla rekordet) och Härnösand 19.2 (18.8).

Lite mindre roliga rekord sattes när det i juli blev ordentlig rotblöta i östra Götaland. Växjö fick 177 mm den månaden (gamla rekordet låg på 149 mm), Målilla 222 mm (153) och Kalmar 182 (131) Krokshult utanför Oskarshamn uppmätte hela 297 mm! Antalet vackra semesterdagar (en maxtemperatur på minst 20 grader och mindre än 1 mm regn under dagtid) var väldigt många i juli i hela landet och juni och augusti var inte heller så tokiga, speciellt i södra Sverige.